2011. február 16., szerda

"Töltött" káposzta, "csak" húsgombóccal és apróhússal





A hét végi bevásárlásnál sovány darált húst sikerült aránylag jó áron venni. Már eredetileg úgy terveztem, hogy töltött káposztát fogok belőle készíteni, de most csak húsgombóccal, levél nélkül. Vettünk hozzá még egy kevés sertéslapockát, mert úgy szeretjük, ha van benne egy kis apró hús is, meg apró káposztát ebből főztem ma - bár kissé megkésve - ebédet.

Hozzávalók:


  • 2,5 kg apró káposzta

  • 2 fej vöröshagyma

  • 2-3 evőkanál olaj

  • kb. 95 dkg sertés lapocka (tisztítás után kb.82 dkg maradt)

  • rétes liszt, fűszerpaprika



a kolbász ízesítésű töltelékhez ezeket használtam:


  • 1 kg darált sertéshús (20 %-os zsírtartalommal)

  • 1,5 főzőtasak paraboiled rizs  (kb. 18-19 dkg)

  • 2 tojás

  • 2,5 fehér kanál ételízesítő

  • 2,5 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 1,5 kávéskanál őrölt bors

  • 1,5 kávéskanál őrölt kömény





Először a húst tisztítottam meg a hártyáktól és nagyon zsíros részektől, majd kb. azonos méretű darabokra vágtam. Utána megtisztítottam, megmostam és felkockáztam 2 fej vöröshagymát. Amikor ezekkel kész voltam, jól kinyomkodtam a káposzta levét, de nem mostam ki, majd összeállítottam a "tölteléket". Ehhez feltörtem 2 db tojást, hozzáadtam a rizst, darált húst, ételízesítőt, borsot, fokhagyma granulátumot, őrölt köményt és fűszerpaprikát, majd jól összedolgoztam a masszát és 17 db gombócot formáztam belőle. Ezután a 9 literes zepter fazékba öntöttem kevés olajat, raktam rá némi kockázott hagymát, és kb. fél kilónyi káposztát elterítettem a fazék alján. Ezután a kockázott lapocka felét rádobáltam a káposztára, 











majd megszórtam 1 fehér kanál rétes liszttel és egy jó púpos kanál fűszerpaprikával.  Sózni nem szoktam, mert a káposztában lévő só elegendő ahhoz, hogy a húst megízesítse. Újra fél kilónyi savanyú káposzta következett. A káposztára rásorakoztattam 9 db fűszeres húsgombócot, 







majd ezt is megszórtam fél kilónyi káposztával, amire darabolt lapocka és vöröshagyma  következett,










majd ezt is megszórtam 1 fehér kanál liszttel és fűszerpaprikával. A lisztezett-paprikázott húsrétegre megint fél kiló káposzta következett, és 8 darab húsgombóc, - utóbb vettem észre, hogy ezt elfelejtettem lefényképezni. A húsgombócokra az utolsó fél kiló káposzta, majd megint 1 fehér kanál liszt és fűszerpaprika, majd kb. 1,3 liter forró víz. 







Nem szoktam annyi vizet ráönteni, ami már az elején ellepi, mert tapasztalatom szerint valahogy megnövekszik a folyadék mennyisége a fazékban, és utálom, ha kifut. Kb. 45 perc főzés után már így nézett ki:









Másfél-két óra főzés után, a tányéron:






"Töltött" káposzta "csak" húsgombóccal és apró hússal



5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy már nem csak én készítem így időnként a "töltöttkáposztát". Talán 2-3 héttel ezelőtt főztem én is, de most nem tettem levelekbe. Annyi helyet elfoglalnak, s egyáltalán: senki sem kedveli őket. Igy aztán én is gombócokat és apróhusokat tettem bele, azzal a változtatással, hogy a gombócokat hempergettem meg aprókáposztába, de a többi stimmel a tiéddel :))) Jaj, de nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Meguntam, hogy mindenki hozzám pakolja a "levelet", mert én úgyis szeretem... Egyet kettőt még igen, de ha mindenkiét én eszem meg, akkor mást már nem is tudok enni...Szerencsére a gombócok így sem estek szét!
    Mi is nagyon szeretjük!!

    VálaszTörlés
  3. Érdekes újítás, még sosem ettem ilyen töltelékest.De ami késik nem múlik.

    VálaszTörlés
  4. Finom!!!! Igazi, belevaló férfias kaja, szerintem. Mi disznóvágáskor is szoktunk ilyet készíteni.

    VálaszTörlés
  5. Én szeretem a levelet, de így is szívesen megenném. Egyébként így kevésbé macerás.

    VálaszTörlés