2011. február 12., szombat

Fasírtgolyók sütőben sütve, sült zöldségekkel és sült krumplival









Nagyon jó akció volt az egyik áruházláncnál, sárgarépát, karalábét és darált húst is sikerült akciósan vennem. Ezekből készült ma a második fogás.  Valamelyik nap blognézegetés közben Mónika Kreatív konyhájában jópofa kis fasírtgolyókat láttam, ami nagyon megtetszett.  Ma én is kipróbáltam a sütőben sült fasírtgolyókat, csak én kicsit nagyobb golyókat gyúrtam. A fasírt masszát szokásos módon készítettem



  • 1 kg darált sertéshúsból

  • 3-4 áztatott zsemléből

  • 2 kis tojásból 

  • 3 fehér kanál ételízesítőből

  • 3 kávéskanál fokhagyma granulátumból

  • 1,5 kávéskanál őrölt borsból

  • 1,5 kávéskanál őrölt köményből

  • 1 fehér kanál fűszerpaprikából



Először a zsemlét áztattam meg (nem emlékszem, 3 vagy 4 zsemle volt, az biztos, hogy kicsavarva, kb. 60 dkg-ot nyomott az áztatott zsemle). A kicsavart zsemlékhez hozzáadtam a darált húst, 2 db tojást,  (a massza súlya összesen kb. 1,66 kg lehetett) a fűszereket, és alaposan összedolgoztam. Sütőlapot sütőpapírral kibéleltem, és arra sorakoztattam szépen a fasírtokat. Nekem 35 db lett a fenti mennyiségű masszából. 175 fokos sütőben kb. 45 percig sütöttem, aztán 225 fokon még 10-15 percig. 













Ezzel egyidőben megsült a sütőben a sült zöldség is, amelyhez 1 kg sárgarépát tisztítottam meg és vágtam kb 1 cm vastag ferde karikákra, sütőpapírral bélelt tepsi egyik oldalára halmoztam, másik oldalára 6 db karalábét vágtam vékony hasábokra. Sertéssült fűszerrel és kevés sóval megpergettem mindkettőt, néhány csepp olajjal meglocsoltam, és jól elkevertem, vigyázva, hogy a kétféle zöldség ne keveredjen össze. A fasírttal együtt megsült a sütőben (légkeveréses). 











Már csak 6 db krumplit tisztítottam meg és vágtam szintén hasábokra, megmostam és jól leszárítottam, forró olajban, két ütemben megsütöttem.  A fasírtgolyókat sült zöldségekkel és sült krumplival tálaltam. Nagyon finom lett minden!!!  Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!







Fasírtgolyók sütőben sütve, sült zöldségekkel és sült krumplival










6 megjegyzés:

  1. Még nem sütöttem sütőben fasírozottat, de jó ötlet! Köszi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lett! Így én is most készítettem először.

    VálaszTörlés
  3. Már többször olvastam nálad, a "fehér kanál"-ról, de el nem tudom képzelni, milyen, vagy miért "fehér kanál" Egyszer bemutatnád ? - esetleg egy étel mellé odatéve? Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszettek a fasírtgolyócskák!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mónika! Nagyon jó ötlet volt a fasírtot így sütni, a felesleges zsír kisült belőle, kívül finom ropogós, belül szaftos maradt a fasírt. És a család is imádta! Azt hiszem az olajban sült fasírt korszaka nálunk véget ért a tegnapi nappal.

    VálaszTörlés
  6. Ezek a sült zöldségek nagyon guszták!:-)

    VálaszTörlés