2011. február 3., csütörtök

Paprikás krumpli kolbásszal, nokedlivel és virslivel





Teljesen ledöntött a betegség a lábamról, nem húztam tovább az időt, elmentem orvoshoz. Azt mondta feküdjek,  így hát nem sokat voltam a konyhában. Azért valami meleg ételt legalább vacsorára csak kellett főzni, hát egy egyszerű paprikás krumplit készítettem. A férjem szereti, ha nokedli is van benne, meg valami kis kolbász, hogy ízesebb legyen, de persze a virslit sem szokta-szokták kiközösíteni. Így a paprikás krumpli általában ezzel a három "tartozékkal"  készül nálunk.

Hozzávalók:



  • kb. 15-16 közepes krumpli

  • 2 fej hagyma

  • 1-2 evőkanál olaj

  • csípős zöldpaprika darab

  • 2 fehér kanál só

  • 1 kávéskanál őrölt kömény

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 3 fehér kanál csípős fűszerpaprika

  • 2 liter forró víz (bő lével szeretjük)

  • 1 szál füstölt házi kolbász

  • 20 dkg liszt (felesben rétes és finom)

  • 1 tojás

  • kb. 1,5 dl hideg víz

  • 8-10 db virsli

A krumplit megtisztítottam, megmostam, kockára vágtam. A hagymát tisztítás után felapróztam, ugyancsak apróra vágtam a zöldpaprika darabot, és kevés olajon mindkettőt dinsztelődni tettem. Néhány perc múlva hozzáöntöttem a kockára vágott krumplit, hagytam kicsit párolódni. Ráraktam a sót, őrölt kömény, fokhagyma granulátumot, közben néha megkevertem, forró vizet készítettem az edény mellé. Ezután rászórtam a fűszerpaprikát, elkevertem, és felöntöttem a forró vízzel. Lefedve, takarék lángon puhára főztem a krumplit. Amikor puha volt, hozzáadtam a bőrétől megszabadított, kb. 2 cm-es darabokra vágott házi füstölt kolbászt. Ezután megcsináltam a nokedlit. A liszteket tálba öntöttem, hozzáütöttem a tojást, kb. 1,5 dl hideg vízzel olyan sűrű tésztává kevertem, ami könnyen elvált  a kanál domború oldalától. Tiszta kanállal a paprikás krumpliba szaggattam a nokedlit. Keverés után lefedve továbbfőztem, 1-2 percig, majd hozzáadtam a beirdalt, keresztben félbevágott virslit. Újabb 2-3 perc főzés után forrón tálaltam. Kellemesen csípős, laktató egytálétel lett. 





Paprikás krumpli kolbásszal, nokedlivel és virslivel


1 megjegyzés: