2011. február 26., szombat

Tárkonyos csirkeraguleves, "vajas" sült csirke, zöldborsós-cukkínis rizottó





Olyan nehéz minden napra kigondolni, mit főzzek!!  A sok "disznóság" után úgy gondoltam, könnyítek kicsit, ezért ma csirkéből készítettem az ebédet. Első fogásnak fél kg csirkemellből tárkonyos csirkeragulevest,  főztem, annyit változtattam, hogy a zöldségeket és húst egy csapott evőkanálnyi margarinon dinszteltem meg, utána úgy folytattam, ahogy régebbi bejegyzésben már szerepel.





A második fogás "vajas" sült csirke lett, ami azért idézőjeles, mert igazából margarinnal készült, 3 db Lidl-s csirkepörkölt csomagból (2,1 kg). A megtisztított csirkehúst besóztam, sütőpapírral bélelt mélyebb tepsibe sorakoztattam, mindegyikre raktam egy kávéskanálnyi margarint, alufóliával lefedtem (fényes fele a hús felé), és kb. 50 percig 180 fokon a fólia alatt sütöttem, időnként a margarinos szafttal meglocsolva, majd az alufóliát eltávolítottam, és  250 fokon aranyszínűre pirítottam.

Köretnek zöldborsós-cukkínis rizottót főztem.

Hozzávalók: kb. 35 dkg rizottó rizs, kb. 20 dkg mirelit zöldborsó, 1 közepes cukkíni, kb. 5 cm-es póréhagyma, 3-4 evőkanálnyi margarin, ételízesítő, só, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld, forró víz.

A margarinon megpirítottam  kissé a rizst, ráöntöttem a mirelit borsót, majd rákarikáztam a megmosott, hosszában kettévágott cukkínit, és beleraktam a feldarabolt póréhagymát is. Megszórtam ételízesítővel, őrölt borssal, szárított petrezselyemzölddel, és  kevés forró vizet aláöntve, gyakran megkeverve főzni kezdtem. Mindig csak 1-1,5 dl forró vízzel öntöttem fel, és megvártam, amíg magába szívja a rizs a nedvességet. Ezt addig folytattam, míg szépen megduzzadtak a rizsszemek. Tálalás előtt a csirke szaftjával meglocsoltam a rizst, és óvatosan összekevertem. Isteni volt a szinte krémes rizottó a ropogós bőrű, omlós húsú, szaftos sült csirkével.






"Vajas" sült csirke, zöldborsós-cukkínis rizottóval

3 megjegyzés:

  1. Tárkonyos csirkeragu levest én is szoktam csinálni, csak húsgombócot (darált csirkemellből) teszek bele. Legközelebb ezt is kipróbálom! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mónika!
    Szerintem a húsgombócos változat bonyolultabb lehet. Én úgy még nem főztem, de jó ötlet, írd meg légyszi hogy készíted. (Bocsi, ha késve, vagy nem reagálok a bejegyzésekre, de minél több időt igyekszem a Picikénkkel tölteni, mert olyan ritkán lehetek-lehetünk vele.) Üdv.: Mari

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Egyértelmű, hogy ilyenkor a PICURKA a nap fénypontja!
    Csak egy picit bonyolultabb a húsgombócos változat, de a fiam úgy jobban szereti. Szerintem nemsokára újra főzöm, és akkor leírom a receptjét!

    VálaszTörlés