Olyan nehéz minden napra kigondolni, mit főzzek!! A sok "disznóság" után úgy gondoltam, könnyítek kicsit, ezért ma csirkéből készítettem az ebédet. Első fogásnak fél kg csirkemellből tárkonyos csirkeragulevest, főztem, annyit változtattam, hogy a zöldségeket és húst egy csapott evőkanálnyi margarinon dinszteltem meg, utána úgy folytattam, ahogy régebbi bejegyzésben már szerepel.
A második fogás "vajas" sült csirke lett, ami azért idézőjeles, mert igazából margarinnal készült, 3 db Lidl-s csirkepörkölt csomagból (2,1 kg). A megtisztított csirkehúst besóztam, sütőpapírral bélelt mélyebb tepsibe sorakoztattam, mindegyikre raktam egy kávéskanálnyi margarint, alufóliával lefedtem (fényes fele a hús felé), és kb. 50 percig 180 fokon a fólia alatt sütöttem, időnként a margarinos szafttal meglocsolva, majd az alufóliát eltávolítottam, és 250 fokon aranyszínűre pirítottam.
Köretnek zöldborsós-cukkínis rizottót főztem.
Hozzávalók: kb. 35 dkg rizottó rizs, kb. 20 dkg mirelit zöldborsó, 1 közepes cukkíni, kb. 5 cm-es póréhagyma, 3-4 evőkanálnyi margarin, ételízesítő, só, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld, forró víz.
A margarinon megpirítottam kissé a rizst, ráöntöttem a mirelit borsót, majd rákarikáztam a megmosott, hosszában kettévágott cukkínit, és beleraktam a feldarabolt póréhagymát is. Megszórtam ételízesítővel, őrölt borssal, szárított petrezselyemzölddel, és kevés forró vizet aláöntve, gyakran megkeverve főzni kezdtem. Mindig csak 1-1,5 dl forró vízzel öntöttem fel, és megvártam, amíg magába szívja a rizs a nedvességet. Ezt addig folytattam, míg szépen megduzzadtak a rizsszemek. Tálalás előtt a csirke szaftjával meglocsoltam a rizst, és óvatosan összekevertem. Isteni volt a szinte krémes rizottó a ropogós bőrű, omlós húsú, szaftos sült csirkével.
"Vajas" sült csirke, zöldborsós-cukkínis rizottóval |
Tárkonyos csirkeragu levest én is szoktam csinálni, csak húsgombócot (darált csirkemellből) teszek bele. Legközelebb ezt is kipróbálom! Köszi!
VálaszTörlésKedves Mónika!
VálaszTörlésSzerintem a húsgombócos változat bonyolultabb lehet. Én úgy még nem főztem, de jó ötlet, írd meg légyszi hogy készíted. (Bocsi, ha késve, vagy nem reagálok a bejegyzésekre, de minél több időt igyekszem a Picikénkkel tölteni, mert olyan ritkán lehetek-lehetünk vele.) Üdv.: Mari
Szia!
VálaszTörlésEgyértelmű, hogy ilyenkor a PICURKA a nap fénypontja!
Csak egy picit bonyolultabb a húsgombócos változat, de a fiam úgy jobban szereti. Szerintem nemsokára újra főzöm, és akkor leírom a receptjét!