2011. február 9., szerda

Fűszeres paradicsomos húsgombócok spagettivel



Egy napot kihagytam a főzésben, de már az este azon törtem a fejem, hogy ma mi legyen az ebéd, de úgy, hogy ne kelljen az egész délelőttöt a konyhában töltenem. Kigondoltam, hogy a darált húst új formában tálalom a családnak, hátha ilyen módon elkészítve megeszik a paradicsomos húsgombócot. Mert ahogy én szeretem, magyarosan, úgy nem kedvelik. Most olaszosan fűszereztem, oregánóval, bazsalikommal, pizzafűszerrel, és egészen apró golyócskákat készítettem, hátha az "új" forma és ízvilág kedvükre való lesz.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús

  • 1 tojás (kicsi, "S"-es tojásom volt)

  • 1 főzőtasak paraboiled rizs (12,5 dkg)

  • 1 műanyag kanál ételízesítő

  • 1 púpos teáskanál őrölt bors

  • 1 púpos teáskanál pizza fűszerkeverék (Kania)




  • 1,5 liter 100 %-os paradicsomlé

  • 1 kisebb fej vöröshagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2-3 evőkanál olíva olaj

  • 1 fehér kanál ételízesítő (vagy ízlés szeritn)

  • 1-1 púpos teáskanál szárított oregánó, bazsalikom és pizza fűszerkeverék

  • kevés csilipor

  • édesítőszer vagy cukor ízlés szerint (ne legyen túl édes!!)




  • 50 dkg spagetti (nekem durum volt itthon)

  • 1 liter forró víz

  • 1 fehér kanál só

  • 1-2 evőkanál olaj




  • igény szerint reszelt sajt.

A hagymát és fokhagymát apróra vágtam és kevés olívaolajban megdinszteltem, vigyázva, ne égjen meg. Felöntöttem 1,5 liter 100%-os paradicsomlével, hozzáadtam a fűszereket, felforraltam, és lefedve, takarékon főztem, amíg a húsgombócokat elkészítettem. A húshoz hozzáadtam a tojást, rizst, ételízesítőt, őrölt borsot és pizza fűszerkeveréket, jól összedolgoztam, és kis diónyi golyócskákat formáztam a masszából. 53 db kis golyóm lett, amiket belefőztem a forrásban lévő paradicsomszószba. Lefedve jó fél óráig főztem, amíg a rizsszemek megduzzadtak, és a hús is átfőtt. Közben másik zepter edényben vizet forraltam a tésztafőzéshez, hozzáadtam a sót, olajat, végül a tésztát. Újraforrás után lefedve, takarékon 8 percig főztem. Forrón tálaltam a fűszeres paradicsomos húsgombócokkal. Reszelt sajttal is meg lehet szórni, de anélkül is nagyon jó. Ha van, csipkedjünk rá tálaláskor kevés friss bazsalikom levelet, én így tettem, és még finomabb lett tőle.






Fűszeres paradicsomos húsgombócok spagettivel

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta lett. A bazsalikomot külön irigylem. Nekem nem sikerül életben tartani őket, minden virág csodálatosan burjánzik, de a bazsalikom nem. Ki érti ezt?
    Marikám!
    Most megint meglepődhetsz,kérlek, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Finom is volt, nem csak guszta! A múltkor láttam a gyönyörű virágaitokat, (irigykedtem is egy kicsit). Azt nem tudom miért marad meg a bazsalikom az konyhaablakban. Ugyanott a fodros petrezselyem halódik. Ki érti ezt? Itt is megköszönöm az újabb meglepetést! Igyekszem holnap tovább küldeni mindkettőt! Üdvözlettel: Mari

    VálaszTörlés