2011. február 10., csütörtök

Narancsos banános túrótorta





Ma Apukám születésnapja volt, Isten éltesse sokáig!!!  Ennek tiszteletére ünnepi vacsorát készítettem. Kívánsága szerint marhapörköltet főztem marhalábszárból,  pirított tarhonyával, illetve kisebbik gyermekem kedvére tésztát is főztem hozzá. Ünnepi tortának narancsos banános túrótortát sütöttem.



Hozzávalók:



  • 7 tojásos piskóta tortalap (7 db tojás, 7 kanál cukor, 7 kanál liszt (4 rétes, 3 finom) 1 teáskanálnyi sütőpor, 1 narancs reszelt héja)

  • A töltelékhez:

  • 75 dkg tehéntúró,

  • 30 dkg porcukor

  • 2 cs vaníliás cukor

  • 1 dl jaffa szörp

  • 2 narancs reszelt héja

  • 40 dkg margarin

  • 4-5 szép érett banán

  • 0,5 l Hulala "tejszín" + 1 cs vaníliás cukor  a díszítéshez, és néhány narancs szelet

A tojásokból szokásos módon tortalapot sütöttem. (A tojássárgákat addig kevertem 5 kanál cukorral amíg szinte fehér sűrű krém lett belőle, majd a fehérjét is félig felvertem, akkor adtam hozzá 2 kanál cukrot, amivel kemény habbá vertem. A liszteket összekevertem a sütőporral, óvatosan a tojássárgájához adtam, összekevertem, végül a lisztes masszát óvatosan a kemény tojásfehérje habhoz vegyítettem, hogy ne törjön össze a hab. Sütőpapírral bélelt 28 cm-es tortaformába simítottam a masszát, és 165 fokos sütőben  kb. 45 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy teljesen átsült-e.)
A krémhez a tehéntúrót botmixerrel jól megturmixoltam, hozzáadtam a porcukrot, vaníliás cukrot, a jaffa szörpöt és a reszelt narancshéjat, ezekkel is jól elturmixoltam, végül a margarint is hozzáadtam és jól kikevertem a botmixerrel. Felhasználásig hűtőben tároltam. Amikor a tortalap kihűlt 3 lapba vágtam, a krém 1/3-át elkentem az első lapon, majd rákarikáztam annyi érett banánt, ami éppen befedte. 




Erre a tortalap közepe következett, majd a krém újabb 1/3-a, és ismét banán sor. Végül a torta tetejét tettem rá, körbekentem a maradék krémmel és hűtőbe raktam tálalásig. A vendégek érkezése előtt 1 csomag vaníliás cukorral felvertem a Hulalát, nyomózsákból feldíszítettem a tortát, ráraktam a gyertyákat, néhány narancs szeletet, tálalásig hűtőben tartottam. Tálaláskor tejszínnel lehetett még ízesíteni, de anélkül is isteni volt!









Narancsos banános túrótorta




4 megjegyzés:

  1. Kedves Mari!
    Édesapádat Isten éltesse sokáig erőben, egészségben. Örülj, hogy szüleid még élnek.
    Üdv. Rita

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rita! Köszönöm a jókívánságokat! Nagyon örülök, hogy Szüleim (aránylag) jó egészségnek örvendenek, remélem még sokáig így lesz, és velünk örülhetnek az újabb dédunokák megszületésének.
    Üdvözlettel: Mari

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Gratulálok apudnak!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ritmus! Köszönöm, átadom!

    VálaszTörlés