A betegség még mindig tombol bennem, de "magad uram, ha szolgád nincs" alapon mégiscsak főztem egy kis "gyógyebédet". Már a reggeli is nagyon jót tett, igaz, a fokhagyma "illata" távol tartja tőlem családtagjaimat is, de legalább nem fertőzök meg senkit (remélem). A reggelim 3 kis szelet pirítós volt, amelyeken jókora gerezd fokhagymát dörzsöltem szét, megkentem margarinnal, karikáztam rájuk egy kis csípős zöldpaprikát, paradicsomot, és meleg mézes-citromos rooibos teával öblítettem le, amivel az előírt gyógyszereket is leküldtem. Úgyhogy intenzív harcot folytatok ezzel a piszok betegséggel. Ebédre hagyományos csirkelevest főztem, zepterben, gyorsfőző fedővel, de most csak 8 percig főztem a szokásos jelzések után és gyorsan a gőzt is kiengedtem a fazékból, mert a Lidl-s csirke levescsomagban olyan kis gyenge húsok vannak, hogy még a 10 perc főzés is szinte lemállasztotta a múltkor a húst a csontokról.
Ezek voltak benne:
- 1 csirke levescsomag
- 1 fej hagyma (tisztítva, fogpiszkálóval átszúrva)
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1/4 zellergumó
- 1/2 karalábé
- darabka zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyemzöld (a fagyasztóból)
- 2,8 liter víz
- 2 fehér műanyag kanál szitált ételízesítő (Lidl Universal Spice)
- 1 csapott fehér műanyag kanál durva szemű tengeri só
- kevés frissen őrölt bors
- 7 dkg 8 tojásos cérnácska levestészta
A hozzávalókat tisztítás, megmosás után kis főzőkosárral a zepter 5,8 literes fazékba raktam, felöntöttem vízzel, beleraktam az ízesítőket, a fazekat lezártam, és szokásos jelzésekig nagy hőfokon főztem, majd minimumra mérsékeltem a hőt, és úgy főztem tovább a levest 8 percig. (Biztosan feltűnt rendszeres olvasóimnak, hogy a zöldséget mindig feldarabolva rakom a fazékba. Ez azért van, mert azt tapasztaltam, ha egészben, vagy szokásos módon hosszában hasábokra vágva raktam a zöldségeket a fazékba, akkor azok a gyorsfőző használatakor túlságosan elpuhultak, "szottyos"-sá váltak. Amikor keresztben kb. 1,5-2 cm vastag karikákra, vagy hasonló darabokra vágtam a zöldséget, akkor nem. Érdekes, de így van. A hagyma fogpiszkálóval átszúrását azt hiszem Benke Laci bácsi egyik főzős műsorában láttam, így nem jön ki a hagyma közepe főzés közben.) Ezután a szelep nyomogatásával kiengedtem a gőzt, a fedő levétele után eltávolítottam a petrezselyemzöldet a rárakódott habbal együtt, a kosárban lévő húst és zöldségeket tálra tettem, a levest visszatettem forrni, és belefőztem a 7 dkg tésztát. Amikor a leves újra forrásba jött, a tűzhelyet kikapcsoltam, és a gyorsfőző fedőt visszatéve, de nem lezárva 7-8 percig vártam, hogy a tészta is megfőjjön, és forrón tálaltam. Az egész főtt hagymát én ettem meg, azt remélem ez is oldja a légcsőhurutomat.
Gyógyító csirkeleves |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése