2011. február 2., szerda

Szardíniás-tonhalas spagetti



Úgy tűnik drága gyermekem rám ragasztotta a betegséget, a torkom tegnap reggel óta fáj, ma sem ébredtem valami fényesen. Ennek okán már a reggelit is úgy választottam, hogy mielőbb jobban legyek. Legalábbis azt remélem, hogy a fokhagyma remek gyógyszer az ilyen bajra, úgyhogy fokhagymás-csilis-margarinos pirítóst reggeliztem. Ebédre sem volt kedvem nagy alkotáshoz, ezért szardíniás-tonhalas spagettit főztem, ami egyrészt gyors, másrészt isteni. Most két doboz paradicsomos szardíniám volt itthon, ezek, és egy olajos tonhal konzerv felhasználásával készült az ebéd, olaszos fűszerekkel.





Hozzávalók:



  • 2 doboz paradicsomos szardínia

  • 1 doboz olajos tonhal (tonhal darabok növényi olajban)

  • 1 evőkanálnyi olaj

  • 1 fej hagyma

  • 3/4 fehér kanál szitált ételízesítő

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 1 teáskanál oregánó

  • 1 teáskanál bazsalikom

  • 1 teáskanál pizzafűszer

  • csilipor ízlés szerint

  • 2,5 dl 100 %-os paradicsomlé

  • 2 teáskanál paradicsomsűrítmény (3 x-os, tubusos)

  • pici víz (kb. fél deci)

  • 50 dkg spagetti (nekem durum volt)

  • 1 liter forró víz

  • 1 fehér kanál só

  • 1 evőkanál olaj

A hagymát egészen apróra vágtam és kevés olajon dinsztelődni tettem. Hozzáöntöttem az tonhal olaját, vigyázva, mert utána fröcskölhet. Pároltam néhány másodpercig, majd a paradicsomos szardínia, és az olajos tonhal következett. A fakanállal igyekeztem szétnyomkodni az egészben lévő szardíniákat. Fűszereztem ételízesítővel, oregánóval, bazsalikommal, pizzafűszerrel, csiliporral, fokhagyma granulátummal, felöntöttem paradicsomlével, kevés meleg vízzel (összesen kb. fél decivel)  kiöblítettem a konzervdobozokat, és ezt a paradicsomos vizet is a készülő ételhez öntöttem. Nyomtam még bele kb. 2 teáskanálnyi paradicsom sűrítményt, és lefedve, takarékon főni hagytam. Másik edényben felforraltam 1 liter vizet, beleraktam a sót, olajat, majd a spagettit is (középen kettétörtem, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálak). Megkevertem és újraforrás után 8 percig takarékon főztem. A halas mártás is elkészült, mire a tészta, így forrón tálaltam, egy kis friss bazsalikommal díszítve. 





Szardíniás-tonhalas spagetti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése