2011. február 15., kedd

Töki pompos







Már egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy töki pompost készítsek. Olyan jó ez a név, ugye? Az egész család felkapta a fejét, amikor ma rákérdeztek, hogy mi lesz a vacsi, én meg rávágtam, töki pompos. Kikerekedett a szemük... Már tegnap azért nem variáltam túl a rántott halhoz a krumplit, mert arra gondoltam, ha marad, azt a töki pompos tésztájához fogom használni. És szerencsére maradt! Kb. 2,5-3 krumplinyi törtkrumpli, ezt eltrumixoltam kb. 4-4,5 dl forró vízzel, és ezzel készítettem a tésztát.

A tészta hozzávalói:




  • 1 kg finom liszt, 

  • a turmixolt krumpli

  • 4 kávéskanál cukor

  • 2 fehér kanál só

  • 2 csomag szárított élesztő
















A lisztet nagy tálba raktam, és mikróban 1 percig melegítettem. Amikor átmelegedett, hozzáraktam a vízzel krémesre turmixolt krumplit, cukrot, élesztőt, sót, és kelt tésztát dagasztottam belőle. (Mérőedényben kevés meleg vizet készítettem a dagasztó tál mellé, hátha kell még folyadék, de nem kellett. Sőt még egy kis lisztet kellett hozzá gyúrni, hogy megfelelő állagú legyen. Aztán a tálba visszaraktam, duplán hajtott konyharuhával letakarva mikró olvasztó fokozatán (90 Watt) forgattam 5 percig, ami beindítja a kelést. Aztán kivettem a mikróból, meleg helyre raktam, és duplájára kelesztettem. Amíg kelt a tészta, elkészítettem a többi hozzávalót.



  • 2 nagy pohár 12 %-os tejföl

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 3 nagyobb fej lila hagyma

  • kb. 12 dkg csíkozott bacon

  • kb. ugyanannyi nyers házi füstölt sonka sovány része

  • 2 db kb. 5 cm-es csabai kolbász

  • 1 db kb. 20 cm-es házi füstölt kolbász

  • kb. 5 dkg nyers házi füstölt sonka zsíros része

  • trappista sajt, 15-20 dkg
















A tejfölbe belereszeltem poharanként 1,5 gerezd fokhagymát. A lila hagymát felkarikáztam. A csíkozott bacont hosszában kettévágtam, hogy még vékonyabb csíkok legyenek, ugyancsak felcsíkoztam a sonka sovány részét. A csabai kolbászt karikára - félkarikára vágtam, ugyancsak a házi füstölt kolbászt, a sonka zsírosabb részét is egész vékony kis darabokra vágtam, legvégül egy jó adag trappista sajtot reszeltem le. 



Közben megkelt a tészta, asztalra borítottam, és ketté osztottam, két tepsibe beletapicskoltam, kissé megvizezett kézzel könnyen ment. 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig elősütöttem a pomposokat.


Ezután kivettem a tepsiket, mindkét  tésztát megkentem 1-1 pohár fokhagymás tejföllel, rápakoltam a bacont, a sonka sovány részét, a kolbászokat, végül a sonka zsírosabb darabjait. Sót nem használtam, mert a házi sonkát elég sósnak éreztem, nem akartam, hogy túl sós legyen a pompos. Végül megszórtam reszelt sajttal is a megpakolt tésztákat, egy fél tepsi kivételével, mert Férjem azt kérte, az Ő adagjára ne tegyek sajtot (szerintem utólag megbánta, mert a sajtos részek sokkal szebbre sültek.) Visszatettem a sütőbe és kb. 20-30 perc alatt szép pirosra sütöttem. Fiaim azt mondták, ez a magyar pizza. Megszavazták, hogy bármikor süthetek töki pompost!!!







Töki pompos




3 megjegyzés:

  1. Azért biztos akkor is leesett az álla a családodnak amikor megkóstolták, hogy milyen finom, ez a furcsa nevű étel. Nagyon szép lett, szívesen bevágnék most egy szelettel.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mari!
    Ez nagyon guszta, ínycsiklandó, én is egy ideje kacérkodom, hogy készítsek. Ki fogom próbálni.
    Köszi
    Mrita

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon finom, de elég nehéz étel. Legközelebb ebédre fogom elkészíteni.
    Szívesen megkínálnálak Benneteket!

    VálaszTörlés