2012. augusztus 15., szerda

Cukkini tócsni





Az utóbbi időben rengeteg cukkinit kaptunk. Szüleim kertjében az az 1-2 tő nagyon bőven terem, úgyhogy hetente legalább 1-2 hatalmas cukkini nálunk landol. Most cukkini tócsniban próbáltam ki, és nekem nagyon ízlett.  Kíváncsi vagyok a többieknél milyen fogadtatásra talál.


Hozzávalók: kb. 1 kg tisztított, kimagozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkini, 1 púpos fehér kanál ételízesítő, 1 tojás (M-es), 2-2 evőkanál rétes és finom liszt, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1/2 kávéskanál őrölt bors, kevés olaj a sütéshez. 


A cukkinit megtisztítottam, kimagoztam és lereszeltem, így volt 1 kg 6 dkg. Szűrőbe raktam és megszórtam 1 fehér kanál ételízesítővel. Kb. 15 percig állni hagytam, utána nagyon alaposan kinyomkodtam a levét. A kinyomkodott cukkinit tálba tettem, hozzáütöttem egy közepes tojást, beleraktam a liszteket, sót, fokhagyma granulátumot, borsot, jól elvegyítettem. Elég szilárd masszát kaptam.











1 teáskanálnyi olajjal kiolajozott teflon serpenyőbe evőkanállal halmokat raktam a masszából és ellapogattam. Amikor szép aranybarnára sült az első oldal, megfordítottam a tócsnikat, a serpenyő közepére ismét csorgattam 1 teáskanálnyi olajat, és a serpenyő mozgatásával eloszlattam a tócsnik alatt, hogy a másik oldaluk is szép barnára süljön. Mire megsültek a tócsnik, az olaj teljesen eltűnt alóluk. Nem kellett törlőpapírra szedni, mert nem voltak  olajosak. 











 A megsült tócsnikat fokhagymás-borsos tejföllel locsoltam meg, úgy ettem. Isteni volt.










2 megjegyzés:

  1. Én is nemrég készítettem, de újra sorra kell kerítsem:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon ízlett!! A család sajna nem rajong érte. Legnagyobbikom megjegyezte, hogy elege van már az örökös cukkiniből meg padlizsánból. Pedig milyen finomak tudnak lenni...

    VálaszTörlés