2012. augusztus 11., szombat

Szarvaspörkölt






Tegnap este kaptunk egy fagyasztott szarvas lapockát, ami az éjszaka folyamán kiolvadt, így délelőtt fel tudtam dolgozni. Kicsontoztam, lehártyáztam, összevágtam és fiaim legnagyobb örömére pörköltet főztem belőle vacsorára. 


Hozzávalók: kb. 2 kg szavas hús (ez 2,15 kg volt) kb. azonos darabokra vágva, 4-5 evőkanál olaj, 3 nagy fej hagyma és 3 gerezd fokhagyma felaprózva, 3 zöldpaprika (2 lecsó + 1 almapaprika) és fél hegyes erős paprika kb. azonos,  körömnyi darabokra vágva, 3 paradicsom nyolcadolva,  2 fehér kanál só, 2 kávéskanál őrölt kömény, 3 kávéskanál fokhagyma granulátum, 3 fehér kanál csípős fűszerpaprika, 3 fehér kanál csemege fűszerpaprika, 0,5 liter forró víz.


Nagy Zepter lábasban, de hagyományos módon kezdtem el a pörkölt készítését, vagyis olajon megdinszteltem a hagymákat, zöldpaprikát, paradicsomot, ráraktam a darabokra vágott szarvashúst, addig sütöttem, míg elvesztette élénk vörös színét. Ekkor megsóztam, ráraktam az őrölt köményt, fokhagyma granulátumot, fűszerpaprikákat, jól elkevertem és felöntöttem fél liter forró vízzel. Forrás után takarékra állítottam a tűzhelyet és lassú tűzön, fedő alatt puhára főztem a húst kb. 3,5-4 óra alatt. A köret sós burgonya (és friss kenyér) volt, és aki kért kovászos uborkát is ehetett mellé.






6 megjegyzés:

  1. Csorog a nyálam. Isteni lehetett. Hogy nekem se horgász, se vadász ismerősöm sincs.

    VálaszTörlés
  2. Elhiszem, hogy a férfiak örvendtek:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, máris megéheztem! Sajnos vadhúshoz csak igen ritkán jutok, de ha kapok, elteszem valamilyen ünnepre...

    VálaszTörlés
  4. Hobbychef - :) Isteni volt :)!

    Kati - nagyon örültek, mert pörköltrajongók mind egy szálig, ráadásul Öcsém is befutott, így Ő is meg tudta kóstolni. Mindenkinek nagyon ízlett!!:)

    Illéskrisz - én is szívesen elraktam volna valami ünnepibb alkalomra, de túl kicsi a mélyhűtőm és most éppen tele van. Ráadásul már régen volt szarvashús az asztalunkon, már az idejét sem tudom mikor, és nagyon várták, hogy ehessenek belőle.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok Janos vagyok.Kiprobaltam a receptet nagyon finom volt, s mi tobb mar tobbszor sikerut elkészitenem.Bevallom utolagosan hogy amelyik adagot csontosan készítettem még finomabb volt érdemes kiprobálni így is ugy is.Mégegyszer koszi a jo receptet .

    VálaszTörlés
  6. Kedves János! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy jól sikerült a pörkölt:D!

    VálaszTörlés