2012. augusztus 16., csütörtök

Lángos







Néhány napja Vikinél láttam, és azóta is lángos után ácsingózom. Ma muszály volt sorra kerítenem, főleg, hogy volt egy kevés krumpli maradék tegnapról. Így ma krumplis lángos készült nálunk ebédre (nem hűtős).  Tejföllel-sajttal ettük. (Én tegnapról maradt fokhagymás-borsos tejföllel és sajttal).


Hozzávalók: 3 evőkanál maradék krumpli, 4 dl forró víz, 80 dkg + még egy kevés liszt (ebből 30 dkg rétes, 50 dkg + még egy kevés finom), 2 cs instant élesztő, teáskanálnyi cukor, csapott fehér kanál só, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, löttyintésnyi olaj. 


A krumplit nagy tálban összeturmixoltam forró vízzel, hozzáadtam a liszteket, élesztőt, cukrot, sót, tojást, tejfölt, és tésztát dagasztottam belőle. Először kellett még hozzá kevés liszt, aztán pici olaj, amivel szép sima, puha tészta lett. Folpackkal letakarva mikróba tettem és 90 watton kelesztettem 7 pecig, aztán kivettem a tálat és még kb. ugyanannyi ideig hagytam állni. Aztán olajozott asztallapra borítottam a tésztát (így nem potyog a forró olajba a tésztáról liszt), ellapigattam kissé, majd nagyobb pohárral kiszaggattam. 17 db nem túl nagy  lángos lett. Forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöttem. Mindannyian jól laktunk belőle, sőt még maradt is néhány.

















2 megjegyzés:

  1. óóóó, a finom lángos...én nem csinálok, mert nekem egy is elég lenne, és egyedül élek :(
    De majd ha megyek haza Anyuhoz, akkor megrendelem tőle :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg finom volt, de egyért valóban nem érdemes nekifogni, azt lángososnál is meg lehet venni. Vagy Anyukádnál megrendelni, Ő biztosan megsüti :). Az Anyukák (nagymamák) már csak ilyenek, igyekszünk gyerekeink (unokáink) kedvében járni. Én is háromszor sütöttem Tomikámnak palacsintát, volt olyan, hogy reggelire is azt kért :)

    VálaszTörlés