Páromnak tett ígéretemhez híven ma ebédre
csülkös bableves készült, második fogásnak pedig a régen vágyott
túrógombóc. Mindkét étel szerepel már a blogon, a csülkös bableves pl.
ITT. A leves néhány apró eltéréssel ugyanúgy készült, pl. most kisebb volt a csülök (kb. 1,7 kg), fokhagyma granulátum helyett 3 gerezd fokhagymát aprítottam a bele, és 3 helyett csak 2 evőkanál lisztet használtam a rántásba.
A túgombócot leírom, mert most
XUKORRAL (nyírfacukorral) készült, és Páromnak nagyon ízlett!
|
A felkockázott csülök |
A túrógombóc a kövekezőkből készült: 1 kg (4 csomag) félzsíros tehéntúró, 4 db M-es tojás, 12 evőkanál gríz (búzadara), 2 evőkanál XUKOR (nyírfacukor) 2 csomag vaníliás cukor.
Zsemlemorzsa: kevés olaj(2-3 evőkanálnyi), kb. 20-25 dkg zsemlemorzsa
A főzéshez:
2 liter víz 1 csapott fehér kanál sóval felforralva
A vaníliás tejfölhöz: 1 nagypoharas 20 %-os tejföl, 1 evőkanál nyírfacukor, 2 csomag vaníliás cukor
A gombócok tésztáját alaposan összegyúrtam, és lefedve legalább 1-1,5 órán át hűtőben tároltam, hogy a gríz magába szívhassa a túró és a tojás nedvességét. A zsemlemorzsát szép világos barnára pirítottam. Tálalás előtt fél órával vizet forraltam sóval, és a tojásnyi gombócokat abban főztem meg, újraforrástól számított kb. 20-25 perc alatt. A hatalmasra duzzadt gombócokat megforgattam a zsemlemorzsában és azon forrón tálaltam. Vaníliás tejföllel meglocsolva ették.
Én nem szeretem a túrógombócot, ezért pörcös tejfölös tészta is készült. De nemcsak én, hanem Középsőm is inkább ezt választotta .
Isteni menü, nem tudnék választani, mindet végig enném:)
VálaszTörlés:) Köszi Trollanyu :)!
VálaszTörlés