2012. augusztus 23., csütörtök

Töltött cukkini, padlizsán és gomba - kenőmájas töltelékkel







Még mindig volt egy szép méretes darab Szüleim cukkinijéből,  volt még itthon mellé egy közepes padlizsán, meg 5 db tölteni való gomba. Úgy gondoltam ezeket készítem el töltött zöldségnek, méghozzá kenőmájassal készült töltelékkel.


Hozzávalók: 1 nagy cukkini hámozva, kettévágva, magjai kikaparva, 1 padlizsán héjastól, kettévágva (magjai kikaparva a töltelékhez összevágva),   4 nagy gomba kalap egészben hagyva, só a zöldségek lesózásához,


a töltelékhez:  kevés olaj, 1 fej hagyma felaprózva, 5 gombatönk + 1 kalap  apróra vágva, a padlizsán magháza összevágva, kb. 1 csapott fehér kanál ételízesítő/vagy só ízlés szerint,  4 db nyers tojás, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 30 dkg kenőmájas (jelen esetben Bakonyi májas), 1 fehér kanál szárított petrezselyemzöld, őrölt bors, 


a tetejére: 10 dkg reszelt sajt.














Először a megtisztított, előkészített tölteni való zöldségeket besóztam és szűrőbe tettem, hogy lecsurogjon róluk a keletkezett nedvesség. Utána kevés olajon megdinszteltem egy fej apróra vágott hagymát, hozzátettem az összedarabolt padlizsán belet, és az egészen apróra vágott gombatönköket és kalapot (utóbbit barna lemezei nélkül). Megszórtam 1-2 csipet ételízesítővel, hogy kiadja a nedvét, aztán zsírjára sütöttem, hagytam hűlni. Amikor már csak langyos volt, hozzákevertem a 4 egész nyers tojást, 8 evőkanál zsemlemorzsát, még kevés ételízesítőt, őrölt borsot, szárított petrezselyemzöldet és a bakonyi kenőmájast. Villával alaposan összedolgoztam a tölteléket és a tepsibe sorakoztatott, lecsepegtetett zöldségekbe töltöttem. A tepsit alufóliával lefedve 180 fokra állított sütőbe toltam. Kb. 1 órán át sütöttem fólia alatt, akkor kivettem, a töltött zöldségek tetejére reszelt sajtot szórtam. Fólia nélkül sütöttem további 15-20 percig és sültkrumplival tálaltam.









5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a töltött padlizsánod, guszta! Még így nem próbáltam pedig igen tetszik! Nagyon szép a fejléceden ez a sok gyümölcs!

    VálaszTörlés
  2. Éva - tényleg finom volt, de csak olyannak ajánlom, aki tényleg szereti a máj ízét, mert nagyon domináns. Nekem és Páromnak nagyon ízlett, a gyerekek ódzkodtak tőle.
    Imádom a gyümölcsöket, valamelyik nap hazaértem a vásárlásból, amikor vettem egy kis barackot, nektarint, pár mandarint, egy doboz epret és fekete áfonyát, aztán rakosgattam az asztalon az otthon lévő gyümölcsökkel és ez lett belőle. Kár lett volna, ha kihagyom a fényképezést.

    VálaszTörlés
  3. Májassal még nem ettem, de érdekes lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Én sem ettem még májas töltelékkel, biztos finom mert jó a fűszerezése! :o)

    VálaszTörlés
  5. Szívesen látlak játszani:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/08/nyarbucsuztato-lancjatek.html

    VálaszTörlés