2012. augusztus 10., péntek

Mai vacsoránk: galambleves cérnametélttel, főtt galambhús krumplival és paradicsomszósszal









A héten megint kaptunk Szüleimtől 6 galambot, amit ma készítettem el vacsorára. Eredeti tervem az volt, hogy a galambokat félbe vágva levesben előfőzöm, aztán párizsiasan (vagyis lisztbe és tojásba mártva) megsütöm, úgy tálalom főtt krumplival és paradicsom szósszal. De nem engedtem ki a gőzt azonnal a leveses fazékból, így a félbevágott galambok túlpuhultak, annyira, hogy szinte érintésre széthullottak. Ezért elvetettem a párizsi bundázást, és sima főtt húsként tálaltam a galambokat a közben elkészült főtt krumplival és paradicsomszósszal. Így is finom volt. 







a galamblevesben a cérnametélten kívül csak főtt zöldségek és a galambok belsőségei voltak (máj, szív, zúza)


 A galamblevesben most ezek voltak: 6 fiók galamb belsőségével (máj, szív, zúza) együtt, 1,5 szál hatalmas új sárgarépa, 2 szál új petrezselyemgyökér, 1/2 új zellergumó, 1 fej hagyma, 1 darab zöldpaprika, a zellerről 4-5 szál zellerzöld, 2,5 liter forró víz, 1 fehér kanál ételízesítő, 1 fehér kanál só, őrölt bors.


Ezekből az 5,8 literes Zepter fazekambam gyorsfőző fedővel szokásos jelzések (pöcök kiugrás és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után takarékon (9/1) 8 percig főztem, utána kikapcsoltam a tűzhelyet, de éppen felmostam, ezért nem engedtem ki a gőzt azonnal a fazékból, hanem hagytam, hogy magától essen vissza a pöcök, így sajna túlfőtt a galamb. Közben másik edényben 1,5 liter vizet felforraltam 1 fehér kanál szitált ételízesítővel kevés sóval, szárított petrezselyemzölddel és őrölt borssal, majd forrás után pár perc alatt megfőztem benne 12,5 dkg 8 tojásos boglyas cérnametéltet. A galamblevesből a húsokat és a zöldségeket tálra borítottam, a levet a tésztára szűrtem, felforraltam és tálaltam, csakúgy, mint a főtt galambot krumplival és paradicsomszósszal. A gyerekek csodálkoztak kicsit, hogy ilyen egyszerű étel készült, de azért ez is finom volt.









 A paradicsomszósz hozzávalói: kevés olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, 1 kávéskanálnyi szárított petrezselyemzöld, pici chilipor és őrölt bors, csapott 1/3 fehér kanálnyi só, 1,5-2 kávéskanálnyi folyékony édesítőszer.


Az olajból és lisztből világos rántást készítettem, felöntöttem paradicsomlével, fűszereztem és jól kiforraltam.














4 megjegyzés:

  1. Drága Nagyikám kedvence a galambleves, én még sosem kóstoltam, de mindig olyan guszta dolgokat készítesz belőle, hogy bizony nem haboznék és az általad elkészültet megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Pitz - nálunk is nagy kedvenc a galamb, bár Párom először idegenkedett tőle, mikor összekerültünk, de aztán Ő is nagyon megszerette.
    Köszönöm, örülök, hogy így gondolod:)!

    VálaszTörlés
  3. De finomakat esztek:) Lehet én is fogok galambot kapni nemsokára:)Majd jövök hozzád receptért:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Kati :). Gyere nyugodtan, szeretettel várlak :)!

    VálaszTörlés