2012. augusztus 2., csütörtök

"Mexikói" rizseshús kukoricával






Tomikám elment Tatuskáért Legkisebbikemmel autóval, és tegnaphoz hasonlóan ma megint elaludt a kocsiban, nem ébredt föl akkor sem, amikor Legkisebbikem behozta így most van egy kis időm blogolásra.


Ma megint egy gyorsan elkészíthető és finom csirkemelles ételt készítettem. Olyan ebéden törtem a fejem, hogy ne kelljen sok időt a konyhában tölteni, hiszen már csak néhány nap van szerdáig, amikor hazarepül a kis Drágám. Végül emellett az egytálétel mellett döntöttem, mert a család minden tagja szereti. De nem csak currys vagy petrezselymes lehet a rizseshús, most "mexikói" fűszerezésű lett. Igaz, mexikói fűszerkeverékem nem volt itthon, de nagyjából emlékeztem a mexikói ételek ízvilágára, hogy és arra, hogy az oregano az a fűszer, ami biztosan kell bele.  Szétnéztem a neten is, aztán ezekkel fűszereztem a mexikói hatású rizseshúsomat: 4 fehér kanál ételízesítő, 1 fehér kanál hot wings fűszerkeverék, 1 fehér kanál szárított oregano, 1 fehér kanál csípős fűszerpaprika, kevés frissen őrölt bors, kb. fél kávéskanálnyi frissen őrölt koriandermag, csipet fokhagyma granulátum, 1 kávéskanál chilipor.


A rizseshús hozzávalói: 1 nagy fej hagyma apróra vagdalva, 4-5 evőkanál olaj, 2-2 új petrezselyemgyökér és sárgarépa tisztítva, karikára vágva,  5 fél csirkemellfilé felkockázva, 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva, 1 csomag (1 kg) mirelit csemege kukorica, a fűszerek, 37,5 dkg paraboiled rizs (3 főzőtasak),  1 liter + 1-2 dl forró víz, 2 db sárga lecsópaprika és 1 db hegyes erős paprika kb. 1x1 cm-es darabokra vágva (esetleg még só ízlés szerint)


A hagymát üvegesre pároltam az olajon, majd hozzátettem a szeletelt zöldséget-répát, 1-2 perc pirítás után a kockázott csirkemellet. Addig sütöttem, míg a hús mindenütt kifehéredett. Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, fagyott kukoricaszemeket, fűszereket és fedő alatt addig sütöttem, míg a kukorica is felforrósodott. Ekkor hozzáöntöttem a rizst a főzőtasakokból, jól elkevertem, felöntöttem 1 liter forró vízzel, beleraktam a felkockázott paprikákat (szebb lett volna, ha a lecsópaprika piros lett volna) és fedő alatt főztem 20 percig, néha átkeverve. Ezután megkóstoltam, kellett még kis forró víz, hogy a rizs teljesen megpuhuljon, de a tűzhelyet már elzártam alatta. Kb. 5 perc múlva újra átkevertem és már tálalhattam is.









4 megjegyzés:

  1. Ezt feltétlenül kipróbálom, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha tetszik, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. María, máér ma ebédre elkészítettem. Remekül sikerült, köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Marisz57 - Nagyon örülök, hogy jó lett, szívesen :)!
    Én köszönöm, hogy visszajeleztél:)!

    VálaszTörlés