2012. augusztus 4., szombat

Mai ebédünk: Lencseleves kolbásszal, palacsinta




Legkisebbikem már napok óta nyúz, hogy süssünk palacsintát. Hát most ráadtam a fejem. Kigondoltam, hogy egy jó tartalmas levest készítek mellé első fogásnak, és kész is a jó kis ebéd. Találtam a kamrában két bontott csomag lencsét, így adva volt, hogy lencseleves lesz. Gyorsan forró vízbe áztattam, és kb. 20 perc ázás után jól leöblítettem a lencsét, közben megtisztítottam a zöldségeket, és gyorsfőző fedővel odatettem főni a levest, leírás ITT megtalálható, a különbség csak annyi, hogy most nem került bele bacon és  tészta sem, csak egy szál feldarabolt kolbászt főztem bele, a végén pedig paprikás rántással berántottam. 
Hozzávalók: kb. 35-40 dkg lencse, 1 nagy vöröshagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma reszelve, 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér (új) felkarikázva, 1/4 zellergumó feldarabolva, 3 fehér kanál ételízesítő, 1 kisebb szál füstölt kolbász kb. 2 cm vtg. karikákra vágva,  2 szál zellerzöld, 2,8 liter forró víz. A rántáshoz: kevés olaj, 2 csapott evőkanál rétes liszt, 2 fehér kanál fűszerpaprika, kevés hideg víz. 


Közben kikevertem a palacsinta tésztáját is, amit Tomikám nagy nagy érdeklődéssel figyelt. Mama mit csinálsz? - kérdezte. Erre én mondtam, hogy palacsintát sütök. Nagyon figyelte mit csinálok, aztán elment és a kis asztalkáján Ő is elkezdett gyurmából palacsintát készíteni. Az első megsült palacsinta az Övé lett, kakaóval töltve, és legnagyobb örömömre meg is ette. Azt hiszem ez volt élete első palacsintája.

A palacsintát megint Zepter palacsintasütővel sütöttem, ahogy azt már régebben leírtam ITT, csak most még több tésztát kevertem ki, mert mindenki nagyon ki volt éhezve palacsintára.

Hozzávalók: 6 dl tej (nekem 3,5 %-os tartós tejem volt itthon), 5 db pici, ("S"-es) tojás, 50 dkg liszt (fele rétes, fele finom), 1/2 csapott fehér kanál só, 2 löttyintésnyi olaj, és kb. 4 dl buborékos ásványvíz. (Az egész kikevert massza 1,5 liter volt.) Ezeket az anyagokat előbb kézi habverővel jól elkevertem aztán botmixerrel is jó alaposan összemixeltem, hogy ne legyenek benne csomók. Aztán vízpróbáig hevítettem a Zepter palacsintasütőt, és amikor a belefröcskölt víz szétfutott, mint a higany, akkor öblítettem át kb. 1/2 dl olajjal, körben a peremet is, aztán az olajat  csészébe öntöttem és félretettem. Megsütöttem 4-5 palacsintát, akkor újra elvégeztem az olajozást, és így folytattam, mígy az összes palacsinta megsült. Lett 2 db kakaós Tomikának, 15 meggylekváros-kakaós, ami a fiúk nagy kedvence, és 10 db baracklekváros.

Meggylekváros-kakaós
Barackleváros

2 megjegyzés:

  1. Nem irigyellek ebben a hőségben palacsintát sütni :) De végül is a gyerekek óhaja általában teljesül. Én a múltkor anyukámhoz menet kelkáposztafőzeléket rendeltem tőle és meg is főzte. Pedig jóformán csak én szeretem :)
    Az pedig külön öröm, hogy az Unoka is evett palacsintát :)

    VálaszTörlés
  2. Nem volt vészes. Ment a ventillátor közben, az sokat segített. Tényleg régen volt már palacsinta, úgyhogy itt volt az ideje. Nagy volt az örömöm, amikor a Kicsi megette az elsőt, és aztán később a másikat is :)

    VálaszTörlés