2012. augusztus 30., csütörtök

Zepterben sült csirkemell







Ma is késve fogtam az ebédkészítéshez, de kicsit több időm volt így is, mint tegnap, ezért levest is sikerült főznöm. Mégpedig tejfölös karfiollevest betű tésztával. (1 kisebb fej karfiol, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1 kisebb fej hagyma, darabka zöldpaprika, néhány szál petrezselyem és zeller levél, 2,5 liter forró víz, 1,5 csapott fehér kanál ételízesítő, 1 csapott fehér kanál só, őrölt bors,  3 evőkanál tejföl [már megint nagyon híg volt!!], 4 csapott teáskanál keményítő, pici hideg víz, 4 félmaroknyi betű tészta. - a zöldségeket tisztítás darabolás után puhára főztem, amikor megpuhultak habarást készítettem tejfölből, keményítőből és pici hideg vízből, a forrásban lévő leveshez adtam, újraforrás után belefőztem a betűtésztát, még 8 percig főztem és kész.) 










Második fogásnak ma újra csirkemellet sütöttem, most Zepter módszerrel, nagyon finom, szaftos husi lett, nem száradt ki. Személyenként 1 fél csirkemellfilét megmostam, papírtörlővel leszárogattam. Zepter ovális edényt vízpróbáig melegítettem (akkor jó, ha a beleöntött pár csepp víz szétfut, mint a higany) a forró edénybe óvatosan beletettem a húsokat bőr felöli oldalával lefelé . Erős tűzön hagytam, hogy a rostok bezáródjanak - én addig  megpucoltam 6 db közepes krumplit. Ezután lapáttal megfordítottam, azt is hagytam néhány percig sülni, csak utána fűszereztem meg sültcsirke fűszerkeverékemmel, és kevés sóval. Néhány perc sütés után visszafordítottam és a másik oldalt is megfűszereztem, ekkor tettem rá egy-egy ágacska friss kakukkfüvet is, majd fedőt tettem rá, és takarékon hagytam újabb pár percig párolódni. Csak pici lé oldódott ki belőle, ezt  fedő nélkül, nagy lángon elpárologtattam, aztán elzártam alatta a tűzhelyet és fedő alatt hagytam állni, míg megettük a levest. Közben a krumpli is megsült, így együtt tálalhattam a sült csirkemellel. 

























2 megjegyzés:

  1. A betűtésztás levessel első munkahelyemet juttattad eszembe, ott volt a vállalati étkezdében gyakran főleg paradicsomleves betűtésztával.

    VálaszTörlés
  2. Igen, mi is találkoztunk vele anno, de bennem nem hagyott rossz emlékeket, úgyhogy szoktam venni, fő a változatosság alapon :)

    VálaszTörlés