2012. augusztus 22., szerda

Mai ebédünk: Tejfölös krumplileves, császármorzsa







Régen volt már nálunk krumplileves, így a mai napra azt terveztem ebédre, jó tejfölösen, ahogy a család szereti. Ma ezek voltak benne: 10 db közepes újkrumpli tisztítva, felkockázva, 1 hatalmas új sárgarépa, 2 kisebb petrezselyem gyökér, ezek karikára vágva 1/4 zellergumó kockára vágva, 1 fej hagyma apróra vágva, néhány szál petrezselyemzöld összekötve, 1 kimagozott almapaprika egészben, 3 liter forró víz, 1 fehér kanál ételízesítő, 2 csapott fehér kanál nagyszemcsés tengeri só. A paprikás rántásban: kevés olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 2,5 fehér kanál csípős fűszerpaprika, 2-3 dl hideg víz. Végül4 evőkanál 20 %-os tejföl.


A krumplit és a zöldségeket puhára főztem (kb. 20-25 perc alatt), aztán világos rántást készítettem, félrehúzva megpaprikáztam, jól elkevertem, hideg vízzel felengedtem, és a forrásban lévő leveshez adtam. Hozzáadtam a tejfölt is, aztán alaposan kiforraltam és azon forrón tálaltam.














Már csak az volt a kérdés, mi legyen a második fogás. Valami könnyű tésztaételt gondoltam, de olyat, amit még soha nem készítettem, így esett a választásom a császármorzsára. Blogom keresőjébe be is írtam a császármorzsa szót, és saját bloglistámra kattintva, a 3. oldalon megtaláltam Latsia receptjét, aki Mamihaminál látta meg ezt a finomságot. Gyorsan végigolvastam, végiggondoltam, épp csak mazsolám nem volt itthon a hozzávalók listájából, így arra gondoltam, ha azt az egyet kihagyom is, még finom lehet a császármorzsám. Én másfélszeres adagot készítettem, a méréshez 2,5 dl-es bögrét használtam. 


Hozzávalók: 1,5 bögre gríz, 1,5 bögre liszt (én rétes lisztet használtam), 3 bögre tej (3,5 %-os), 6 tojás, 8 dkg XUKOR - nyírfacukor, 1 kávéskanálnyi só.  


A sütéshez: olaj, a tálaláshoz: 1-1,5 kis üveg sárgabarack lekvár + pici forró víz, vaníliás porcukor.


Latsia és Mamihami instrukciói szerint az első három alapanyagot kézi habverővel símára kevertem és kb. 1 órán át állni hagytam. Utána különválasztottam a tojást. Először a fehérjét vertem keményre, aztán a sárgákat  kevertem sűrű krémesre, szinte fehérre a nyírfacukorral és sóval. Aztán a habos tojásokat óvatosan az első három összekevert alapanyaghoz adtam. Színültig lett a tál a tésztával. 










Azután nagy vastag falú teflon serpenyőt forrósítottam, kevés olajjal megolajoztam, és 3 merőkanál tésztát elegyengettem benne. Megvártam, míg az első oldal megsült, majd nagy teflon lapáttal átfordítottam, hagytam sülni a másik oldalt is, végül a teflon lapáttal és fakanállal falatkákra tépkedtem a tésztát. Tovább sütöttem. Amikor már szépen átsült, nagy tálra borítottam. Ugyanezt a folyamatot még négyszer megismételtem. 























Sütögetés közben a baracklekvárt kevés forró vízzel mikróban megmelegítettem, porcukorba vaníliás cukrot kevertem. Végül az elkészült császármorzsát baracklekvárral és porcukorral tálaltam. Nagyon ízlett a családnak, nekem is :)









5 megjegyzés:

  1. Mindkettő a kedvencem és mi is sok tejföllel szeretjük a krumpli levest:) A császármorzsa is nagyon kívánatos a sok lekvárral:)

    VálaszTörlés
  2. De rég nem ettem krumplilevest:)Császármorzsát meg soha:)

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu - sikere volt mindkettőnek, bár császármorzsát most készítettem először.

    Kati - Pont így voltunk mi is :)

    VálaszTörlés
  4. Az morzsa nagyon finom desszert. Érdekes Te egész máshogy csináltad, ahogy én szoktam. De gondolom, meg ahogy képeket nézem, pont olyan finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Illéskrisz - ahogy írtam is, most készítettem először, lehet, hogy nem így kell készíteni, vagy kinéznie, de úgy gondolom ennél is igaz, mint a többi ételnél, ahány ház annyi elkészítési mód, annyi kinézet :)

    VálaszTörlés