2011. március 17., csütörtök

Croissant





Limara Pékségében találtam a  múltkor egy "express croissant" receptet. Tegnap délután már nem kaptunk zsömlét a pékségben, ezért az este elhatároztam kipróbálom a croissant receptet, és reggelire saját gyártmányú, friss, ropogós croissant-t tálalok. Volt itthon minden  hozzávaló, így semmi sem akadályozhatott.

Hozzávalók: 
  • 70 dkg finom liszt

  • 14 dkg kefír

  • 2 dl tej

  • 2 tojás

  • 4 kis evőkanál porcukor

  • 1 csapott fehér kanál só

  • 2 csomag szárított élesztő



  • 25 dkg sütőmargarin (vaj helyett)

  • 1 tojás a kenéshez
Az első hét hozzávalóból tésztát gyúrtam, amikor szép simára összeállt a tészta, letakarva hűtőbe tettem kb. másfél órát pihenni. Miután a hűtőből kivettem, Limara instrukciói szerint nyolc részre osztottam, kis gombócokat formáltam belőle. A fagyos margarint 7 részre osztottam. A kis gombócokat kb. tányér nagyságúra nyújtottam, és minden kis lapocskára fagyos margarint reszeltem.




A legfelső lapra természetesen nem.




Utána ezt a margarinos tésztát 3-4 mm vastagra nyújtottam, és 12 cikkre vágtam. (ezt elfelejtettem lefényképezni.) A cikkek széles végén, középen, egy kb. 5 cm-es vágást tettem, utána elkezdtem felcsavarni a kifliket,




amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és folpackkal letakarva, éjszakára a hűtőbe tettem.




Reggel megkentem a kifliket elhabart tojással, 




és hideg sütőbe tettem. A sütőt légkeverésre állítottam, és 180 fokra. Az  órát 30 percre. Aztán játszottunk az Unokánkkal. Csak amikor nagyon érződött a finom süti illat, rohantam a konyhába, és gyorsan ki is kaptam a tepsit a sütőből, mert majdnem túlsültek a gyönyörűséges croissant-jaim. Pedig csak 24 perc telt el a sütőbe rakás óta. Úgy tűnik, légkeveréssel gyorsabban sült meg a tészta.




Néhányat gyorsan rácsra szedtem, hogy mihamarabb megkóstolhassuk.




Nagyon finom lett, a Picinek is nagyon ízlett. Legközelebb töltött változatban is elkészítem. Nagypapi a lekvárt hiányolta belőle, a Fiúk meg sonkát, sajtkrémet, és reszelt sajtot a tetejéről. Most, hogy látom milyen egyszerű elkészíteni, biztosan többször is megsütöm majd, különféle töltelékekkel is.

Délelőtt annyira kapkodtam a recept leírásával, hogy elfelejtettem megköszönni!

Ezer köszönet a csodás receptért Limara :-)!!!





Croissant


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki, szeretem az ilyen sós kifliket! Ki fogom próbálni, mert egyre ritkában megyek péksütiért boltba. köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Szép is volt és nagyon fincsi is volt az biztos. A recept Limara érdeme, én is hálás vagyok érte. Azért nagyon örülök, hogy tetszett!

    VálaszTörlés