2011. március 9., szerda

Krumplifőzelék, ahogy Rózsi mama készítette







Családunk négy tagjának kedvenc főzeléke a Rózsi mama féle krumplifőzelék. Rózsi mama Férjem Nagymamája volt. Amikor életemben először megkóstoltam az általa főzött krumplifőzeléket, rögtön a rabja lettem, azóta csak így főzöm. Anyukám egészen másképpen csinálja, hagymás rántással, de már nem is emlékszem rá, mert az elmúlt 32 évben csak Rózsi mama félét főztem. Olyan finom, tejszínesen krémes, de a tejföltől mégis kissé savanykás. Magában is igazi kényeztetés. Legnagyobbik gyermekem azonban nincs kibékülve a babérlevél ízével, ezért amikor krumplifőzelék készül, neki valami mást kell kitalálnom. Ma karikára szelt sertéssült fűszeres tepsis krumplit sütöttem sütőpapírral bélelt tepsin, kevés olajjal megspriccelve, hogy Ő se maradjon vacsora nélkül. A főzelék és tepsis krumpli mellé fasírtgolyókat sütöttem szintén sütőpapírral bélelt tepsin, sütőben.


Hozzávalók:



  • krumpli

  • víz


  • babérlevél

  • tej

  • tejföl

  • liszt

  • pici víz

  • margarin



Egy 4,2 literes zepter lábast jó 3/4-ig pucoltam krumplival, aztán megmostam, kettévágtam és vékony szeletekre szeltem a krumplikat. Kb. 4-5 dl forró vízzel, 1 fehér kanál sóval és néhány babérlevéllel főni tettem. Amikor felforrt, takarékon főztem tovább, amíg a krumpli megpuhult. Akkor annyi tejjel öntöttem fel, hogy ellepje a krumplit. Utána fél pohár nagy poharas 12 %-os tejfölhöz 2 evőkanál rétes lisztet raktam, pici hideg vízzel simára turmixoltam a habarást, és a tejjel felöntött krumplihoz öntöttem. Állandó keverés mellett jól kiforraltam, legvégül egy fél evőkanálnyi margarint adtam hozzá. Fasírtgolyókkal tálaltam.








Krumplifőzelék, ahogy Rózsi mama készítette

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, mentve Rózsi mama krumplifőzelékje.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati! Biztos nem fogsz benne csalódni!! Üdv.: Mari

    VálaszTörlés
  3. Anyai nagyanyám volt Róza. Ő fözött (anyám be sem tette a lábát a konyhába)a családra. A krumplifőzeléket ő is hasonlóan készítette.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk füstölt lében főzik meg a krumplit, az külön ízt ad neki... A többi hasonló.

    VálaszTörlés