2011. március 7., hétfő

Gombás cukkinis "pörkölt" kolbásszal és sonkával gazdagítva



Ma újra egy kis maradékot vettem elő a hűtőből, a pénteken főzött csirkepörkölt maradékát, és a hozzá főzött tésztát. Sajnos azonban a maradékok mennyisége öt főre kevésnek bizonyult, így  kiegészítést kellett főzni hozzá. Volt itthon gomba, és két cukkini, arra gondoltam ezekből "kotyvasztok" valamit. A végén aztán pörkölt lett ezekből is, zöldségpörkölt. De mivel az én kis családom továbbra is "ragadozó", ezért a hűtőben talált pici sonkát és egy kis darab házi kolbászt ízesítőnek beledobtam. Már csak egy kis tésztát kellett kifőzni, hogy biztos mindenkinek elég legyen a kaja, aztán ehettünk is.

Hozzávalók:

  • 40 dkg csiperke gomba

  • 40 dkg cukkini

  • 2 fej hagyma

  • 1 kis darab zöldpaprika

  • 2-3 evőkanál olaj

  • 1/2 fehér kanál só

  • 1/2 fehér kanál szitált ételízesítő

  • 1 teáskanál csípős piros arany

  • 2 fehér kanál (csípős) fűszerpaprika 

  • 1 evőkanál rétes liszt

  • 7-8 dl forró víz

  • kb. 5 dkg krakkói sonka 

  • kb. 5 cm-es házi füstölt kolbász




  • 50 dkg durum száraztészta

  • 1 liter forró víz

  • 1 fehér kanál só

  • kevés olaj

Megtisztítottam a gombát (kalapjáról a bőrt lehúztam), a tönk megbarnult végét levágtam és felszeleteltem a gombát. A cukkinit csak megmostam, hosszában kettévágtam és felszeleteltem. A hagymát megtisztítottam és apróra vágtam, ugyancsak kis kockákra vágtam egy kis zöldpaprika véget, és kevés olajon megdinszteltem a hagymát és zöldpaprikát. Ráraktam előbb a gombát, megsóztam, amikor összeesett, hozzáadtam a cukkinit is, együtt pároltam. Kis ételízesítővel még ízesítettem. Amikor a cukkini is összébb esett, rányomtam a piros  aranyat, elkevertem, hozzáadtam a fűszerpaprikát, azzal is elkevertem, aztán megszórtam egy evőkanál rétes liszttel, és felöntöttem 7-8 dl forró vízzel (a liszttől kicsit sűrűbb leve lett) Már csak főzni kellett pár percig. Aztán eszembe jutott a sonka és a kolbász, azokat még gyorsan összevágtam és a pörkölthöz adtam és tényleg csak néhány perc alatt készre főztem. Az egész fél óra alatt megvolt tésztával együtt. (A tésztát szokás szerint főztem zepterben, újraforrástól kb. 9-10 percig). Legkisebbik Fiam nem szereti a gombát, de ennek Ő sem bírt ellenállni!!! Finom!







Gombás cukkinis pörkölt kolbásszal és sonkával

2 megjegyzés: