2011. március 31., csütörtök

Rántott sertésmáj tejfölös krumplipürével





Olcsó, gyors, és egyszerű ebéd készült ma nálunk. Ráadásul ezt az ételt már időtlen idők óta nem készítettem, de nemrég olvastam valakinél, vagy valahol, és már akkor belém hasított, hogy de jól esne... Ma gyönyörű májat láttam a hentesnél, vettem is egy kilót belőle, ennek kb. feléből készült az ebéd. Úgy tervezem, a másik felét vacsorára fogom elkészíteni szalonnás-hagymás májnak. De mivel legkisebbik gyermekem még mindig nem szerette meg a májat, ezért néhány szelet sima rántott húst is sütöttem, hogy Ő is tudjon enni valamit.

Hozzávalók:




  • kb. 50 dkg sertésmáj

  • kb. 40 dkg sertéskaraj

  • 3-4 tojás

  • liszt

  • zsemlemorzsa

  • só 




  • 12-14 közepes krumpli

  • só, víz

  • margarin, tejföl



Először a krumplit pucoltam meg, megmostam, kockára vágtam, és kb. 1,5 dl vízzel, és egy fehér kanál sóval főni tettem. Utána a májat igyekeztem kb. egyforma vastag szeletekre vágni. A karajt még a múlt hét végén vettem akciósan, szeletelt volt, 6 vékony szelet, ennek a fehér "inas" részét bevagdostam, hogy ne ugorjon össze, majd kiklopfoltam, megsóztam. Először a húst bundáztam be és sütöttem meg felhevített olajban, közepes hőfoknál, majd a felszeletelt májat is (sózás nélkül) lisztbe, kevés sóval elhabart tojásba és morzsába forgattam, és ezt is forró olajban, szintén közepes tűznél szép pirosra sütöttem. A húsokat és a májat is törlőpapírral bélelt tálra szedtem, hogy lecsöpöghessen róluk az olaj, a rántott máj szeleteket ekkor sóztam meg. Mire megsültek a rántottak, elkészült a krumpli is, ezt 3 evőkanál margarinnal és fél pohár nagy poharas, 12 %-os tejföllel kikevertük és már tálaltunk is. Csemege uborkát adtam mellé. Nagyon finom volt!!!







Rántott sertésmáj tejfölös krumplipürével, csemege uborkával




5 megjegyzés:

  1. Imádok mindenféle májat, nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  2. Ez az ebéd nekem készült, mert imádom a májat, gyakran is készítem!
    Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Rita és Juci, köszi a dicséretet! Nagyon finom volt tényleg! Már bánom, hogy olyan sokáig nem készítettem, mert úgy emlékeztem nagyon fröcsköl a sütésnél, most meglepődve tapasztaltam, hogy nem fröcskölt!

    VálaszTörlés
  4. Hú Marika,de meg enném imádom a májat,nagyon finom ebédet készítettél!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Ditta :) Családom is így gondolta, az ebéd és a vacsora is mind elfogyott!

    VálaszTörlés