2011. március 14., hétfő

Tejszínes csokitorta







Menyem csokitortát akart rendelni Fiam szülinapi tortájának, de abban maradtunk, hogy nem kell rendelni, majd megsütöm itthon. Az időmből és az erőmből is kitelik, és biztosan olyan finom lesz, amilyennek szeretnénk. De nem akartam vajas csokikémmel tölteni, inkább valami könnyű, habos töltelékre gondoltam. A neten találtam  nagyon jó, habos csokikrémet, így azzal töltöttem meg és díszítettem a tortát. (Akkor nem írtam fel, kinél találtam, így utólag meg nem találom a szerzőt,  így ha valaki ráismer, nyugodtan jelezze, hogy be tudjam íni a rá hivatkozást.)  Szóval... Sütöttem egy nyolc tojásos kerek tortalapot. Azért lett nyolc tojásos, mert elég kisméretű tojásaim voltak itthon, attól féltem, nem lesz elég magas a 28 cm átmérőjű tortaformában a piskóta, ha kevesebb tojásból sütöm.

Hozzávalók:


  • 8 db kis tojás

  • 8 kisebb evőkanál cukor

  • 6 kisebb evőkanál liszt (3 rétes, 3 finom)

  • 2 kisebb evőkanál kakaópor

  • 1 teáskanál sütőpor



Ezekből szokásos módon kakaós piskótát sütöttem, külön felvertem a tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral, külön a sárgáját 5 evőkanál cukorral, fehéredésig, aztán a sárgáját hozzáöntöttem a fehérjéhez, óvatosan elkevertem, végül apránként hozzáadtam a sütőporral és kakaóval jól elkevert liszteket. Sütőpapírral bélelt tortaformában sütöttem kb. 15 percig 175 fokon, aztán mérsékeltem 160-ra a hőt és további 30 percig sütöttem, rácsra kivéve, a formában hűtöttem ki.









A krém hozzávalói:




  • 8 dl tej

  • 2 csomag csokoládés pudingpor

  • 6 evőkanál cukor

  • 20 dkg 52 %-os ét tortabevonó

  • 0,5 liter hulala "tejszín"

  • 1 csomag vaníliás cukor



A pudingport a csomagon található leírás szerint megfőztem a tejben, még forrón belekevertem a 20 dkg lereszelt étcsokit. Hagytam kihűlni, közben még jó néhányszor átkevertem habverővel. Másnap, a betöltés előtt felvertem a hulalát egy csomag vaníliás cukorral, és gépi habverővel hozzákevertem a hűtőben tárolt, sűrű csokikrémet. Nagyon finom, habos csokikrémet kaptam. 













Egyéb hozzávalók:



  • 1 üveg meggylekvár

  • magozott meggybefőtt a díszítéshez


A piskótát kihűlés után letakarva tároltam, hogy ne száradjon ki. Reggel 3 lapba vágtam, a legalsó lapot megkentem néhány evőkanál meggylekvárral, aztán  a habos krém következett. A torta középső lapjánál is ezt a sorrendet ismételtem, először meggylekvár, utána a habos csokikrém, és végül a torta teteje. A tetejét és az oldalát is körbekentem a krémmel, aztán habzsákból, csillag csővel "rózsákat" nyomtam rá, és meggyszemekkel körberaktam. Menyem betűzte a happy birthday gyertyákat, én még a közepére nyomtam kis csillagcsővel a 30-as számot (legközelebb ezzel kezdem, ha nem sikerül elsőre, akkor lehessen javítani). Tálalásnál tejszínhabot kínáltunk mellé. Nagyon finomra sikeredett, köszönet a habos krém kitalálójának érte.







Tejszínes csokitorta





8 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot kívánok!Nagyon szép lett a torta!:-)

    VálaszTörlés
  2. :-)) Köszönöm, átadom! A 30-ast egy kicsit elrontottam, legközelebb a felírással kezdem a díszítést. Most annyira belelkesedtem, hogy pont fordítva csináltam. Azért a szépséghiba ellenére elfogyott az utolsó falatig, és tényleg finom volt (nem volt túl édes).

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptet! Nekem kicsit lágyabb lett a krém mint a Tiéd, viszont iszonyatosan finom volt. Azt mondta a lányom, hogy csokifagyi íze van:) És közben arra is rájöttem, hogyan kell csokis danettet csinálni, mert a tejszínhab nélkül olyan íze volt. Alig bírtuk ki hogy ne együk meg:)

    VálaszTörlés
  4. :)Szívesen! Örülök, ha ízlett :)!

    VálaszTörlés
  5. Ez a csokikrém nagyon fini lehetett!Visszajöttem elvinni!:-)

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy elviszed! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a receptet! A torta isteni lett! Én kétféle csokikrémet készítettem. Az egyik étcsoki, a másik fehér csoki tejszínes pudinggal (pici rummal :-) ). A kislányom szülinapján nagy sikert aratott! Még máskor is benézek hozzád!
    (Ancimaria)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Ancimaria! Örülök, ha jól sikerült a torta :)! Annak is, ha máskor is benézel hozzám, mindig szívesen látlak :)!!

    VálaszTörlés