2011. március 17., csütörtök

Mai ebédünk: Tejfölös gombaleves és zöldséges rizseshús







Mai ebédünket a tegnapról maradt galambleves mellett egy kevés gombára, egy csomag pulykamell filére, egy csomag mirelit finomfőzelék alapra és 1 doboz paraboiled rizsre alapoztam. Első fogásnak tejfölös gombalevest főztem, most fehéret. Második fogásnak zöldséges rizseshúst, most nem curryvel, és nem csípősre, csak pici őrölt borssal, és petrezselyem zölddel, hogy a Kicsi is tudjon enni belőle.



A gombaleves hozzávalói:




  • 1 db hagyma

  • 1-2 evőkanál olaj

  • kb. 40 dkg gomba

  • 2 fehér kanál ételízesítő

  • 1 kávéskanál őrölt bors

  • 2 evőkanál liszt

  • 2 liter víz

  • 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld

  • 5 evőkanál 12 %-os tejföl

  • 5 dkg kiskagyló tészta

  • ízlés szerint pici só



A gombák kalapjáról lehúztam a bőrt, a tönkök szivacsosabb, alsó részeit levágtam, és cikkekre vágtam a kalapokat és tönköket is. A hagymát felaprítottam, kevés olajon megdinszteltem, rádobtam a feldarabolt gombát. Megszórtam ételízesítővel és őrölt borssal, amikor a gomba alól elpárolgott a kioldódott lé, megszórtam 2 evőkanál liszttel, kicsit lepirítottam, és felöntöttem 2 liter vízzel. Felforrás után ízesítettem szárított petrezselyemmel, és tejföllel, rövid forralás után beleraktam az 5 dkg kiskagyló tésztát, és 8-10 perc főzés után forrón tálaltam. (Tálalás előtt még pici sót raktam hozzá).




Második fogásnak  zöldséges-petrezselymes rizseshús készült. Ezt már leírtam néhányszor, ezért csak a hozzávalókat sorolom föl, és egy rövid leírást:


  • 1 nagyobb, vagy 2 kisebb fej hagyma

  • kevés olaj (3-4 evőkanál)

  • 85 dkg pulykamell filé

  • 1 csomag finomfőzelék alap (sárgarépakocka és zöldborsó)

  • 2 fehér kanál ételízesítő

  • 1 csomag (50 dkg) Paraboiled rizs 

  • 1,2 liter forró víz

  • 2 db húsleveskocka (Hühnersuppe)

  • 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld

  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors

  • 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyemzöld

  • ízlés szerint pici só










A hagymát megfuttattam, fehéredésig pároltam vele a kockára vágott pulykamellfilét, ízesítettem az ételízesítővel őrölt borssal és szárított petrezselyemzölddel, ráraktam a finomfőzelék alapot. Amikor a mirelit zöldség is átforrósodott, hozzáöntöttem a rizst, beletettem 2 húsleveskockát, felöntöttem forró vízzel, és kb. 20 percig főztem, amíg a rizsszemek megduzzadtak, és magukba szívták az összes nedvességet. Legvégül megszórtam az apróra vagdalt  petrezselyemzölddel.







Zöldséges rizseshús







2 megjegyzés:

  1. Jó kis menü,jöhet mind a kettőből:-)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megkínálnálak, de sajna (?) már csak egy kevés gombaleves van, bocsi:-).

    VálaszTörlés