2011. március 2., szerda

Krumplis (kagyló)tészta zepterben (egybefőzve)



A Lidl-ben vettem mostanában a krumplit, nagyon érdekes fajtát, nevet nem találtam rajta, de ránézésre elég szép. A héja kívülről pirosas, belül sárga a húsa, sütni és főzni egyaránt jó, aránylag könnyen fővő, de főzésnél több vizet kellett hozzá adni még zepterben is, mert olyan "lisztes", hogy egyből lekapott, ha kevés vizet raktam  alá. Ma is ebből készült a krumplis tészta, ezért több vizet aláöntve kellett megfőzni. (Egyéb krumplifajtáknál zepterben elég 1-2 dl víz is.)



Hozzávalók:



  • 10-11 db közepes krumpli

  • 1 fehér kanál só

  • 4 dl forró víz

  • 1 fej hagyma

  • kevés olaj

  • 2-2,5 kávéskanál őrölt bors

  • 50 dkg tészta

  • 1,2 liter forró víz

  • 1 fehér kanál só

Megtisztítottam a krumplit, megmostam és kockára vágtam, ráraktam egy fehér kanál sót, 4 dl forró vizet és főni raktam egy nagyobb zepter edényben, olyanban, amibe a tészta is belefér.  Amíg főtt, megtisztítottam és apróra vágtam egy nagyobb fej hagymát, és szép aranyszínűre pirítottam kevés olajon. Amikor megpirult, 2-2,5 kávéskanál őrölt borssal megszórtam elkevertem, és félreraktam, amíg a krumpli megpuhult. Amikor a krumpli megfőtt, főzővizével összetörtem, hozzáöntöttem a megpirult borsos hagymát, jól elkevertem, felöntöttem 1,2 liter forró vízzel, beleraktam 1 fehér kanál sót, és amikor felforrt, beleraktam a tésztát. (Most legkisebbik Fiam választotta ki a kagylótésztát, mert fodros "nagy kockám" nem volt itthon, pillangó, kagyló, orsó, tagliatelle, vagy spagetti tésztából lehetett "válogatni".) Újraforrás után, fedő alatt,  takarékon, - időnként megkeverve - 8-10 perc alatt főztem készre a krumplis kagylótésztát.  Ilyen alakú tésztával még úgysem ettünk krumplis tésztát, de ez is nagyon finom volt.





Krumplis kagylótészta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése