2011. március 4., péntek

Csirkeleves cérnametélttel, csirkepörkölt pirított tönkölytarhonyával, vagy tésztával



Igyekeztem ma is aránylag olcsón kihozni az ebédet, ezért részben akciós húst választottam. Vettem 1 csomag csirke levescsomagot (70 dkg), és 2 csomag csirke pörköltcsomagot (1,4 kg) a húsok nem kerültek többe 1.500-1.600,- Ft-nál. Ezekből készült az ebéd, csirkeleves cérnametélttel (zepter gyorsfőző fedővel), és csirkepörkölt pirított tarhonyával (Apának és nekem) illetve tésztával (a 3 "gyereknek", mert Ők nem szeretik a tarhonyát). A húslevest szokásos módon főztem, annyit csaltam benne, hogy a levescsomagból átraktam a farrészt a pörkölthúsok közé, helyette szárnyvégeket raktam a levesbe a pörkölt csomagból. A húson kívül a szokásos zöldségeket (3 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, egy nagy  zellergumó  kb. 1/8-a, 1 kis fej hagyma) és egy kis fagyasztott zeller zöldet raktam bele, meg kb. 2,8 liter vizet, 2,5 fehér kanál szitált ételízesítőt, kevés őrölt borsot, és a már többször leírt módon főztem, a szokásos jelzések után (pöcök és mutató) 8 percig, aztán visszahűtöttem és tálaltam. Amíg a leves főtt 1 liter vizet forraltam 1 fehér kanál szitált ételízesítővel, kevés négyszínű borssal és 1 teáskanálnyi szárított petrezselyem zölddel, ebben főztem ki a levestésztát, kb. 12-13 dkg 8 tojásos cérnametéltet. Most külön tálaltam a tésztát, a zöldségeket, húst és a forró húslevest, mindenki mindenből kedve szerint vehetett.






Csirkeleves cérnametélttel




Az ebédfőzést azonban nem a leves, hanem a második fogás, a csirkepörkölt főzésével kezdtem,  mert annak kellett a leghosszabb idő. Megtisztítottam és apró kockára vágtam 3 fej hagymát (nem voltak nagyok), és kevés olajon megdinszteltem, hozzáraktam a megtisztított húst, fehéredésig sütöttem. Raktam rá egy teáskanálnyi csípős piros aranyat, 3 fehér kanál fűszerpaprikát, kb. 1/2 - 3/4 fehér kanálnyi sót, és felöntöttem 6 dl vízzel. Forrás után takarékon kb. 1 órán át főztem. Amíg főtt, nagyobb teflon serpenyőben egy kevés olajon megpirítottam 40 dkg tönkölylisztes tarhonyát, amikor megpirult 1,2 dl vízzel felöntöttem, hozzáraktam 1 csapott fehér kanál sót és kb. 20 perc alatt készre főztem. Másik edényben 1 liter vízben, 1 fehér kanál sóval és kevés olajjal 50 dkg olaszcsavart tésztát főztem meg újraforrástól számított 8 perc alatt. Forrón tálaltam  a csirkepörköltet a különböző köretekkel, és csemege uborkával.






Csirkepörkölt pirított tönkölytarhonyával

4 megjegyzés:

  1. Nagyon imádom az ilyen leveseket,guszta lett!

    VálaszTörlés
  2. Nem engedi követni a blogod,majd próbálkozom:-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Bianka és Ditta, köszönöm!
    Valami hiba biztosan volt, mert délután még én magam sem bírtam megnyitni blogot.

    VálaszTörlés