2011. március 16., szerda

Galambleves (Zepter gyorsfőző fedővel)



Kis Unokám most elment aludni, így van egy kis időm blogolni. Tegnap elmentünk Anyukámékat meglátogatni a Dédunokával. Nem volt olyan nagy legény, mint itthon lenni szokott. Nem nagyon beszélgetett, inkább szégyenlős volt és csak az Anyukájához bújt. Végül aztán Déditatával csak összebarátkozott.

Apukám nagy galambász, néha ritkítja az állományt, ilyenkor mi is kapunk galambot. Nagyon szeretjük a  galamblevest, a különféle "bundákban" sült galambot, és fiatal galambból a töltött galambot is.  Legnagyobb örömömre most is kaptunk öt  felpucolt galambot, hogy főzzek a kis Dédunokájuknak finom leveskét belőle.

Így ma galambleves lett az ebéd első fogása csigatésztával, mert a kicsi azt szereti a legjobban.

Hozzávalók:

  • 5 db galamb + belsőségei (máj, szív, zúza)

  • 3 db sárgarépa

  • 2 db petrezselyem gyökér (sajnos zellergumót most nem kaptam)

  • 1 fej hagyma

  • 1 darabka zöldpaprika

  • 1 csokor petrezselyem zöld (a mélyhűtőből)

  • 2,6 liter víz

  • 2,5 fehér kanál szitált ételízesítő

  • 1,5 liter forró víz

  • 3 db Hühnersuppe húsleves kocka

  • 15-16 dkg csigatészta 

A megtisztított fiatal galambokat most egészben hagytam, megmostam, a belsőségekkel együtt az 5,8 literes zepter fazékba tettem a kisebbik főzőkosárban. Hozzáraktam a megtisztított, vastagabb karikákra vágott petrezselyem gyökeret és sárgarépát, egészben hagyott hagymát, zöldpaprika darabot, petrezselyem zöldet, felöntöttem 2,6 liter vízzel, hozzáadtam a szitált ételízesítőt, a fazekat lezártam a gyorsfőző fedővel, és maximális hőfokon felforraltam. Szokásos jelzések után (pöcök és mutató) takarékon (1/9) 15 percig főztem a levest.  Amíg az főtt, nagyobb edényben felforraltam az 1,5 liter vizet 3 db húsleves kockával, és belefőztem a csigatésztát, ami fedő alatt, szintén takarékon 8-10 perc alatt megpuhult. A 15 perc leteltével a fazekat visszahűtöttem, a petrezselyemzöldet a rá kicsapódott habbal együtt kidobtam, aztán a főtt húsokat és zöldségeket kivettem a kosárral, tálra borítottam, a levest a tésztára szűrtem, és azon forrón tálaltam.






Második fogás Nagypapinak marhapörkölt maradék volt, a többieknek káposztás tészta, mert kell a zöldség. Menyem is szívesebben eszi a zöldséges ételeket, akárcsak én. A káposztás tészta meg amúgy is nagy kedvenc. Sherpa konyhájában találtam ugyan egy nagyon jó káposztás sült tésztát, "kapusznyik vagy kapusztnyik" néven, de nem volt időm ma délelőtt azt elkészíteni, így maradt az egyszerű  "cvekedli", most fodros nagy kocka tésztával, jó sok borssal, sósan:-)! A kapusznyikot azonban csak elhalasztottam, nem felejtettem el:-)!





Káposztás tészta


2 megjegyzés: