2011. március 5., szombat

PIZZA



Reggel egy kedves blogtárs Bianka blogját nézegettem, ahol tükörtojásos pizza volt látható, hát úgy ráéheztem, hogy ma pizzát készítettem ebédre, és én is kipróbáltam a tükörtojásos változatot is. Persze volt azért sok másmilyen is, úgyhogy lehetett válogatni. Összesen 6 db, kb. 30-32 cm átmérőjű pizzát sikerült "összedobnom". Igaz kicsit elfáradtam, mire minden kész lett, de a család úgy vetette rá magát, hogy az első kettőt még lefényképezni is alig bírtam, már el is tűnt. Aztán bőszen kérdezgették, hogy lesz-e még? Hát persze, még négy!! Először a tésztát készítettem el.



  • 1 kg finom lisztből

  • 1 kávéskanál cukorral

  • 1 fehér kanál sóval

  • 2 csomag szárított élesztővel

  • kb. 5,5-6 dl meleg (de nem forró) vízzel

  • 2 löttyintésnyi olajjal

A lisztet műanyag tálban megmelegítettem a mikróban, vigyázva, hogy ne legyen forró. Amikor meleg lett, a közepébe mélyedést csináltam, beleszórtam a kávéskanálnyi cukrot, rá az élesztőt, a liszt szélére a sót, aztán összevegyítettem, és meleg vízzel elkezdtem összedolgozni. A vizet apránként adagoltam, nehogy sok legyen. A vége felé hozzálöttyintettem az olajat is, és olyan sima tésztát kaptam, ami nem ragadt sem a kezemhez, sem a tálhoz. Jól kidagasztottam, és 6 egyenlő darabra vágtam, szépen formára igazítottam, és kelni hagytam  (kb. 26 dkg volt egy tésztagombóc). Konyharuhával letakarva több mint duplájára keltek, ekkor kezdtem el kinyújtani, lisztezett asztalon.



A kis tésztagolyók kelesztés előtt
Amíg megkelt a tészta, elkészítettem a paradicsomszószt a kenéshez. Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma

  • 1 doboz (50 dkg) passzírozott  paradicsompüré (olasz)

  • kb. 3 dl 100 %-os paradicsomlé

  • kevés olaj

  • 1 fehér kanál fűszerpaprika

  • 1/3-1/2 fehér kanál ételízesítő

  • 1 kávéskanál őrölt bors

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 2 kávéskanál pizza fűszerkeverék

  • 1 kávéskanál szárított oregano

  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom

  • édesítőszer ízlés szerint

A hagymát kevés olajon megdinszteltem, felöntöttem a paradicsomokkal, beleraktam a fűszereket és néha megkeverve főztem 6-8 percig. Ebben segített középső Fiam, kevergette a szószt, nehogy leégjen, míg én összevágtam a pizza feltéteket:
  • 3 fej hagymát

  • 2 csípős zöldpaprikát

  • 3 paradicsomot

  • 2 csomag krakkói sonkát

  • jókora darab házi kolbászt és egy kb 6 cm-es  szalámit

  • 3 db közepes gombát

  • 1 pár virslit

  • kb. 5 dkg olajbogyót

  • 8 db mozzarella sajtot

  • ezeken kívül Fiam lereszelt még egy darab kb. 20 dkg  trappista sajtot.

Aztán jött az összerakás. A tésztát kerekre nyújtottam, előbb nyújtófával, aztán kézzel igazgattam, és a tepsibe raktam. Megkentem fűszeres paradicsomszósszal (kb. 2 kis merőkanállal tettem mindegyik pizzára), majd a hagyma, zöldpaprika, paradicsom, kolbász, sonka, mozzarella és trappista sajt következett





a szószon hagyma-zöldpaprika-paradicsom-kolbász-sonka





előzőekre a mozzarella és reszelt trappista következett
Félretettem az elsőt, a másodikra a paradicsomszósz után hagyma, zöldpaprika, gomba, kolbász, sonka, mozzarella és trappista sajt került. Amikor ez is elkészült egyszerre kerültek a légkeveréses sütőbe, egyik az alsó, másik a negyedik sínre, 180 fokra, Amikor már sült egy ideje, a két tepsit megcseréltem, hogy egyenletes legyen a sülés. Szép aranybarnára sültek. 





Magyaros pizza



Gombás-magyaros
A harmadikra a szósz után szintén hagyma zöldpaprika, paradicsom, gomba, sok virsli, kevés sonka, kolbász, mozzarella és trappista sajt került, (később, elősütés után erre ütöttem rá 2 db tojást, ami megsült a közepén). Ez az egy pizza kicsit leragadt, ahol a tojás rajta  volt., de a végén az is nagyon jó lett.





Kolbászos-sonkás-gombás-virslis-tükörtojásos
A negyedik pizza szinte ugyanolyan, mint az előző, csak kevesebb virslivel,  gomba és tojás nélkül.





Magyaros-virslis
Az ötödik-hatodik tök egyforma lett, csak az egyik kicsit jobban megsült. Ezekre a szósz után hagyma, zöldpaprika, paradicsom, olajbogyó, sonka, kolbász, illetve szalámi került, aztán ezekre is mozzarella és reszelt trappista sajt.





Magyaros-kolbászos kevés olajbogyóval



Magyaros-szalámis kevés olajbogyóval
Azért a pizzáink sem kerültek egy vagyonba, mert szinte minden hozzávalót akkor vettem meg, amikor akciós volt. Az olajbogyót, a mozzarellát, a sonkát  Lidl akciókban, paradicsomot meg a Tescoban a múlt héten.

2 megjegyzés:

  1. Azt elhiszem, hogy elfáradtál, de már a látvány is megérte, na meg az is, hogy a sok munka után -gondolom- pillanatok alatt elfogyott.
    Nagyon guszták.
    Sima tepsiben sütöd a pizzát, vagy kifejezetten erre való edényben ? (lukacsos alju?)

    VálaszTörlés
  2. Az első négy pillanatok alatt eltűnt, a szelet, ami egyedül árválkodik a bejegyzés elején, az utolsó volt a negyedikből. Estére azonban elhordták a többit is.
    Sima tepsiben sütöm, és többnyire nem kör alakúra, most volt nagy csodálkozás, hogy ilyen lett.

    VálaszTörlés