Reggel egy kedves blogtárs Bianka blogját nézegettem, ahol tükörtojásos pizza volt látható, hát úgy ráéheztem, hogy ma pizzát készítettem ebédre, és én is kipróbáltam a tükörtojásos változatot is. Persze volt azért sok másmilyen is, úgyhogy lehetett válogatni. Összesen 6 db, kb. 30-32 cm átmérőjű pizzát sikerült "összedobnom". Igaz kicsit elfáradtam, mire minden kész lett, de a család úgy vetette rá magát, hogy az első kettőt még lefényképezni is alig bírtam, már el is tűnt. Aztán bőszen kérdezgették, hogy lesz-e még? Hát persze, még négy!! Először a tésztát készítettem el.
- 1 kg finom lisztből
- 1 kávéskanál cukorral
- 1 fehér kanál sóval
- 2 csomag szárított élesztővel
- kb. 5,5-6 dl meleg (de nem forró) vízzel
- 2 löttyintésnyi olajjal
A lisztet műanyag tálban megmelegítettem a mikróban, vigyázva, hogy ne legyen forró. Amikor meleg lett, a közepébe mélyedést csináltam, beleszórtam a kávéskanálnyi cukrot, rá az élesztőt, a liszt szélére a sót, aztán összevegyítettem, és meleg vízzel elkezdtem összedolgozni. A vizet apránként adagoltam, nehogy sok legyen. A vége felé hozzálöttyintettem az olajat is, és olyan sima tésztát kaptam, ami nem ragadt sem a kezemhez, sem a tálhoz. Jól kidagasztottam, és 6 egyenlő darabra vágtam, szépen formára igazítottam, és kelni hagytam (kb. 26 dkg volt egy tésztagombóc). Konyharuhával letakarva több mint duplájára keltek, ekkor kezdtem el kinyújtani, lisztezett asztalon.
A kis tésztagolyók kelesztés előtt |
Amíg megkelt a tészta, elkészítettem a paradicsomszószt a kenéshez. Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 1 doboz (50 dkg) passzírozott paradicsompüré (olasz)
- kb. 3 dl 100 %-os paradicsomlé
- kevés olaj
- 1 fehér kanál fűszerpaprika
- 1/3-1/2 fehér kanál ételízesítő
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 kávéskanál fokhagyma granulátum
- 2 kávéskanál pizza fűszerkeverék
- 1 kávéskanál szárított oregano
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- édesítőszer ízlés szerint
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, felöntöttem a paradicsomokkal, beleraktam a fűszereket és néha megkeverve főztem 6-8 percig. Ebben segített középső Fiam, kevergette a szószt, nehogy leégjen, míg én összevágtam a pizza feltéteket:
- 3 fej hagymát
- 2 csípős zöldpaprikát
- 3 paradicsomot
- 2 csomag krakkói sonkát
- jókora darab házi kolbászt és egy kb 6 cm-es szalámit
- 3 db közepes gombát
- 1 pár virslit
- kb. 5 dkg olajbogyót
- 8 db mozzarella sajtot
- ezeken kívül Fiam lereszelt még egy darab kb. 20 dkg trappista sajtot.
Aztán jött az összerakás. A tésztát kerekre nyújtottam, előbb nyújtófával, aztán kézzel igazgattam, és a tepsibe raktam. Megkentem fűszeres paradicsomszósszal (kb. 2 kis merőkanállal tettem mindegyik pizzára), majd a hagyma, zöldpaprika, paradicsom, kolbász, sonka, mozzarella és trappista sajt következett
a szószon hagyma-zöldpaprika-paradicsom-kolbász-sonka |
előzőekre a mozzarella és reszelt trappista következett |
Félretettem az elsőt, a másodikra a paradicsomszósz után hagyma, zöldpaprika, gomba, kolbász, sonka, mozzarella és trappista sajt került. Amikor ez is elkészült egyszerre kerültek a légkeveréses sütőbe, egyik az alsó, másik a negyedik sínre, 180 fokra, Amikor már sült egy ideje, a két tepsit megcseréltem, hogy egyenletes legyen a sülés. Szép aranybarnára sültek.
Magyaros pizza |
Gombás-magyaros |
A harmadikra a szósz után szintén hagyma zöldpaprika, paradicsom, gomba, sok virsli, kevés sonka, kolbász, mozzarella és trappista sajt került, (később, elősütés után erre ütöttem rá 2 db tojást, ami megsült a közepén). Ez az egy pizza kicsit leragadt, ahol a tojás rajta volt., de a végén az is nagyon jó lett.
Kolbászos-sonkás-gombás-virslis-tükörtojásos |
A negyedik pizza szinte ugyanolyan, mint az előző, csak kevesebb virslivel, gomba és tojás nélkül.
Magyaros-virslis |
Az ötödik-hatodik tök egyforma lett, csak az egyik kicsit jobban megsült. Ezekre a szósz után hagyma, zöldpaprika, paradicsom, olajbogyó, sonka, kolbász, illetve szalámi került, aztán ezekre is mozzarella és reszelt trappista sajt.
Magyaros-kolbászos kevés olajbogyóval |
Magyaros-szalámis kevés olajbogyóval |
Azért a pizzáink sem kerültek egy vagyonba, mert szinte minden hozzávalót akkor vettem meg, amikor akciós volt. Az olajbogyót, a mozzarellát, a sonkát Lidl akciókban, paradicsomot meg a Tescoban a múlt héten.
Azt elhiszem, hogy elfáradtál, de már a látvány is megérte, na meg az is, hogy a sok munka után -gondolom- pillanatok alatt elfogyott.
VálaszTörlésNagyon guszták.
Sima tepsiben sütöd a pizzát, vagy kifejezetten erre való edényben ? (lukacsos alju?)
Az első négy pillanatok alatt eltűnt, a szelet, ami egyedül árválkodik a bejegyzés elején, az utolsó volt a negyedikből. Estére azonban elhordták a többit is.
VálaszTörlésSima tepsiben sütöm, és többnyire nem kör alakúra, most volt nagy csodálkozás, hogy ilyen lett.