Tegnap legkisebbik Fiam ment el vásárolni délután, így ma abból főztem, amit hozott. Vett 1 csirkeleves csomagot és 2 csomag egész csirkecombot (mindkettőben 2 egész comb volt, és 1 felső comb). Persze ezt már csak akkor vettem észre, amikor kigondoltam, hogy az egész combokat kicsontozom, a csont helyére sonkát és sajtot töltök, felgöngyölöm, bepanírozom és sütőzacskóban sütöm meg a sütőben. Így négy sajttal-sonkával töltött egész comb lett, 2 sima rántott felső comb filé, és 2 filézett-rántott szárnycomb filé (amit a levescsomagból "csentem" el). Viszont a combcsontokat is belefőztem a levesbe, úgyhogy nem volt veszteség, sőt. A levescsomagban talált 2 májból májgaluskát készítettem, ezzel is gazdagítottam a levest.
A leves hozzávalói:
- 1 csirke levescsomag (70 dkg)
- csirkecsontok
- 1 hagyma
- 3-4 sárgarépa
- 1 nagy petrezselyem gyökér
- 1 nagy darab zellergumó
- darabka zöldpaprika
- petrezselyemzöld (a mélyhűtőből)
- kb. 2,6 liter víz
- 2,5 fehér kanál szitált ételízesítő
- néhány tekerés frissen őrölt bors
- 2 liter forró víz
- 3 db húsleveskocka
- 1/2 fehér
- 15 dkg csigatészta
a májgaluska hozzávalói:
- 2 db csirkemáj (kb. 9-10 dkg)
- 1 db tojás (kb. 5 dkg)
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanálnyi finomra reszelt vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi olaj
- 1/3 fehér kanálnyi szitált ételízesítő
- 1/2 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld
- 1 evőkanál olaj
Először a májgaluskát készítettem el. Egészen finomra reszeltem egy serpenyőbe 1 evőkanálnyi vöröshagymát, szintén 1 kanálnyi olajon megpirítottam kissé és hűlni hagytam. Ezután elkapartam a májat, hozzáütöttem a tojást, és hozzákevertem 3 evőkanál zsemlemorzsát. Beleraktam az ételízesítőt, őrölt borsot, a kihűlt hagymát, petrezselyemzöldet, végül 1 evőkanál olajat, jól elkevertem a masszát, majd lefóliázva a hűtőbe raktam összeérni 1-1,5 órára. A csirkelevest zepter gyorsfőző fedővel főztem, szokásos jelzések után 8-9 percig, aztán levettem a tűzhelyről és hagytam visszahűlni. Másik nagyobb edényben felforraltam 2 liter vizet 3 db húsleves kockával, és fél fehér kanál szitált ételízesítővel, beleraktam a csigatésztát. Amikor újra felforrt, teáskanállal beleszaggattam a májgaluskákat is, és takarékon főztem 8-10 percig. A csirkelevesből a húsokat és zöldségeket tálra borítottam, külön tálaltam, a levet hozzászűrtem a májgaluskás-csigatésztás léhez, felforraltam és azon forrón tálaltam.
Csirkeleves májgaluskával |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése