2011. március 11., péntek

Túró gombóc







Második fogás az "édesszájúaknak" túró gombóc, a "sós szájúaknak" túrós csusza pörccel. Utóbbit már leírtam, ezért most csak a túró gombócot írom le.



Hozzávalók:




  • 1 kg tehén túró

  • 4 db tojás

  • 12 evőkanál gríz (búzadara)

  • 2 teáskanál vanília aroma

  • 4 teáskanál porcukor

  • 1/3 fehér kanál só

  • kevés sóval ízesített víz a kifőzéshez




  • zsemlemorzsa

  • pici olaj

  • 1-2 nagy poharas tejföl 12 %-os

  • a tejfölbe poharanként 2 teáskanál vanília aroma

  • és kb. 4 teáskanál porcukor

  • vagy gyümölcsös joghurt (most meggyes van itthon)








A fenti alapanyagokat összegyúrtam, és főzésig hűtőben pihentettem. A Menyemet kértem meg, hogy gombócokat gömbölygessen belőle, amíg én behabartam a levest, megfőztem a tésztát, és kiolvasztottam a pörcöt a csuszához. Előzőleg a zsemlemorzsát már szép világosbarnára pirítottam kevés olajon. A fenti mennyiségű masszából 19 db szép nagy gombóc lett. Ebédre csak 5-öt főztünk meg, mert csak Menyem és legkisebbik Fiam ettek belőle, sem a középső Fiam, sem az Unokám nem kért belőle. Aztán amikor Apa hazaért délután a munkából, akkor 7-et, és még hátra van 7, azt majd akkor főzöm meg, mikor estére legnagyobbik  Fiam is hazaér, mert frissen a legfinomabb a gombóc. A megfőtt gombócokat pirított zsemlemorzsára szedtem ki, megforgattam benne, és azon forrón tálaltam. A tányérján mindenki tehetett rá vaníliás tejfölt, porcukrot, vagy gyümölcsös joghurtot, mert azzal is nagyon finom. 







Túró gombóc




2 megjegyzés:

  1. Imádom a túrógombócot! Legutóbbi felfedezésem a sült túrógombóc (már a blogomon) és a tejbegrízes túrógombóc (hamarosan a blogomon).
    Bár a Tiéd a klasszikus!

    VálaszTörlés
  2. Én is készítettem már túró gombócot szárazon is, zepter edényben, zsemlemorzsán. Hihetetlen volt, de elkészült! Ezt a fajtát azonban jobban szereti a család (én nem annyira, mert inkább "sós szájú" vagyok), de a Férjecském olyan gombócos... mindig azt enne, ha tehetné.

    VálaszTörlés