Második fogás az "édesszájúaknak" túró gombóc, a "sós szájúaknak" túrós csusza pörccel. Utóbbit már leírtam, ezért most csak a túró gombócot írom le.
Hozzávalók:
- 1 kg tehén túró
- 4 db tojás
- 12 evőkanál gríz (búzadara)
- 2 teáskanál vanília aroma
- 4 teáskanál porcukor
- 1/3 fehér kanál só
- kevés sóval ízesített víz a kifőzéshez
- zsemlemorzsa
- pici olaj
- 1-2 nagy poharas tejföl 12 %-os
- a tejfölbe poharanként 2 teáskanál vanília aroma
- és kb. 4 teáskanál porcukor
- vagy gyümölcsös joghurt (most meggyes van itthon)
A fenti alapanyagokat összegyúrtam, és főzésig hűtőben pihentettem. A Menyemet kértem meg, hogy gombócokat gömbölygessen belőle, amíg én behabartam a levest, megfőztem a tésztát, és kiolvasztottam a pörcöt a csuszához. Előzőleg a zsemlemorzsát már szép világosbarnára pirítottam kevés olajon. A fenti mennyiségű masszából 19 db szép nagy gombóc lett. Ebédre csak 5-öt főztünk meg, mert csak Menyem és legkisebbik Fiam ettek belőle, sem a középső Fiam, sem az Unokám nem kért belőle. Aztán amikor Apa hazaért délután a munkából, akkor 7-et, és még hátra van 7, azt majd akkor főzöm meg, mikor estére legnagyobbik Fiam is hazaér, mert frissen a legfinomabb a gombóc. A megfőtt gombócokat pirított zsemlemorzsára szedtem ki, megforgattam benne, és azon forrón tálaltam. A tányérján mindenki tehetett rá vaníliás tejfölt, porcukrot, vagy gyümölcsös joghurtot, mert azzal is nagyon finom.
Túró gombóc |
Imádom a túrógombócot! Legutóbbi felfedezésem a sült túrógombóc (már a blogomon) és a tejbegrízes túrógombóc (hamarosan a blogomon).
VálaszTörlésBár a Tiéd a klasszikus!
Én is készítettem már túró gombócot szárazon is, zepter edényben, zsemlemorzsán. Hihetetlen volt, de elkészült! Ezt a fajtát azonban jobban szereti a család (én nem annyira, mert inkább "sós szájú" vagyok), de a Férjecském olyan gombócos... mindig azt enne, ha tehetné.
VálaszTörlés