2011. március 30., szerda

Mi legyen otthon, hogy bármikor tudjunk főzni?


Régebbi blogomban összeszedtem, - szerintem - mi kell a napi háztartásvezetéshez. Ezt a listát másoltam át ide,  hátha segítségül szolgál kezdő háziasszonyoknak, főzéshez kedvet érző fiatalembereknek. Természetesen előfordulhat, hogy ez a lista nem teljes, de ezekkel az alapanyagokkal már el lehet kezdeni a főzőcskézést.





Sok év tapasztalata alapján mondhatom, ahhoz, hogy az ember bármikor nekifoghasson a főzésnek, kell, hogy legyen otthon néhány alapanyag. Én is igyekszem figyelni, hogy ne fogyjanak ki a kamrából és a hűtőből a legfontosabbak:


  • krumpli

  • leveszöldségek (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zellergumó)

  • hagyma/lilahagyma

  • fokhagyma/fokhagyma granulátum

  • lisztfélék (finomliszt és rétesliszt), gríz (búzadara)

  • rizs (nekem legjobban a főzőtasakos paraboiled rizs vált be)

  • zsemlemorzsa

  • hüvelyesek (sárgaborsó, bab, lencse)

  • levestészták (pl. csiga, cérnametélt, eperlevél, eperszalag) jobb, ha sok tojással készült (8-10 tojásos), az nem zavarosítja be a levest

  • tészták (pl.szarvacska, fodros nagykocka, orsó, penne, spagetti, tarhonya, olaszcsavart, copfocska stb.) ezeknél  jó a tojás nélküli változat is

  • tojás

  • étolaj (napraforgó, olíva, stb.),  vaj vagy margarin (van aki a pörkölteket zsírral szereti főzni, az tartson otthon zsírt is)

  • só,  / ételízesítő (én két dobozban tartok ételízesítőt, az egyikből kiszitáltam a szárított zöldségeket, ezt olyan ételekbe használom, ahol nem akarok zöldségtörmelékekkel találkozni, pl. húsleves, ha nem akarom átszűrni)

  • leveskocka (pl. húsleves, halászlé)

  • őrölt bors/őrölt kömény

  • fűszerpaprika (ízlés szerint csemege, édes-nemes, csípős)

  • piros arany (csemege/csípős), sűrített paradicsom (tubusos)

  • egyéb fűszerek, fűszerkeverékek ízlés szerint: oregánó, bazsalikom, rozmaring, tárkony, kakukkfű, kapor, curry, chili, babérlevél, petrezselyemlevél,stb.

  • szárított élesztő/sütőpor

  • édesítőszer /  cukor / vaníliás cukor

  • szegfűszeg /fahéj (mindkettőből kapható őrölt változat is)

  • kakaópor / instant kakaó

  • tej, (tartós tej - ha nem isszuk rendszeresen) tejföl

  • 100 %-os paradicsomlé

  • méz

  • ecet/citrom

  • konzervek: pl. savanyúság, lekvár, befőtt, gomba, tésztaszósz, esetleg halkonzerv, löncshús, májkrém


Jó ha van még otthon kevéske füstölt szalonna (pl. bacon), kolbász, némi felvágott vagy virsli - és sajt. A húsokat frissen szerezzük be, ha többet sikerül vásárolni,  tisztítva, adagolva csomagoljuk be, feliratozzuk, úgy fagyasszuk le a család igyényei szerint. Érdemes otthon tartani néhány mirelit zöldséget is, pl. zöldborsót, kukoricát, brokkolit, vagy bármely más, családunk  által kedvelt zöldségfélét. Tavasszal-nyáron érdemes petrezselyem és zellerzöldet, esetleg kaprot is lefagyasztani. Legjobb megmosva, eladagolva, folpackba csomagolva, utána bezacskózva  és feliratozva - így bármikor könnyen ki tudjuk venni belőle a szükséges mennyiséget. (Petrezselyem és zellerzöldből szoktam készíteni fehér cérnával összekötött kis "bokrétákat", ezeket levesbe főzöm bele, így nem úszkál szanaszét a sok zöld a levesben. De cérna nélküli változatban is szoktam elcsomagolni, így a fagyott zöldből ollóval vagy  késsel annyit vágok le  /akár apróra vágva is/, amennyire éppen szükségem van.)

4 megjegyzés:

  1. ha jól bele gondolok, akkor nem is hosszú a listád, csak elsőre tűnt soknak)))valóban ennyi minden kell annak, aki főz rendszeresen

    VálaszTörlés
  2. Szép kis lista.
    Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon hasznos ötletekre bukkanok nálad! Fogadd szeretettel az "Egy jó szó" szívecskéjét tőlem :)

    VálaszTörlés
  4. Málna, Hobbychef, Bors and Pepper! Köszi!
    Hobbychef és Bors and Pepper!
    Köszönöm az invitálást a játékra, és azt, hogy rám is gondoltatok!

    VálaszTörlés