2011. március 31., csütörtök

Szalonnás-hagymás sertésmáj





És itt a máj "második felvonása", a szalonnás-hagymás sertésmáj, négyszínű borssal és csiliporral ízesítve, ecetes almapaprikával, ecetes uborkával és friss zsemlével tálalva.



Hozzávalók:




  • 10-12 dkg füstölt szalonna

  • 3 fej hagyma

  • kb. 50 dkg sertésmáj

  • frissen őrölt négyszínű bors

  • csilipor

  • 1 csapott fehér kanál szitált ételízesítő



Vacsorára megcsináltam  a szalonnás-hagymás májat, ahogy azt délben elterveztem. Egy darab füstölt szalonnát hajszál vékony szeletekre vágtam aztán kis darabokra. Volt még itthon 3 szelet bacon, azt is ugyanilyen kis darabokra vágtam. A hagymát megtisztítottam, a kisebbeket csak ketté, egy nagyot négyfelé vágtam, utána vékony szeletekre szeltem. A sertésmájat is vékonyan felcsíkoztam. Elkezdtem megpirítani a szalonnát és bacont, amikor a zsírja kisült, és szépen megpirult, hozzáadtam a hagymát, üvegesre pároltam. Utána a felcsíkozott máj következett. Addig sütöttem, míg minden oldala elvesztette élénk barna színét, elhalványodott. Utána még 1-2 percet adtam neki a tűzhelyen, közben állandóan kevergettem, oda ne süljön. Amikor elkészült, levettem a tűzhelyről, tekertem rá jó néhány csavarintás négyszínű borsot, megszórtam csiliporral, és legvégül egy csapott fehér kanál szitált ételízesítővel. Jól elkevertem, és frissen, forrón tálaltam ecetes almapaprikával, ecetes uborkával és friss zsemlével. Frenetikus volt. Még a serpenyőben maradt kis szaftot is kitunkoltuk! És ami a legjobb, az  összes májért (amiből kétszer ettünk) még 300,- Ft-ot sem fizettem!!







Szalonnás-hagymás sertésmáj




4 megjegyzés:

  1. Nagy kedvenc nálunk is! Az igaz, hogy csak a felnőttek körében. Küldök neked egy jó szót én is!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk már mindenki felnőtt, legkisebbik gyermekem is már 24 éves - Ő nem szereti a májat :(, de mi többiek annál inkább :))))
    Kedves Mónika! Köszönöm, hogy rám is gondoltál, és megajándékoztál egy jó szóval!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet, finom lett!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, ha ízlett :)!!

    VálaszTörlés