Családom szétszéledt a mai napon, valószínűleg, csak késő este fognak hazaérni és mindenki akkor fog "estebédelni" - vacsorázni. Ezért olyan ételt készítettem, amit melegíteni is lehet. Szeletelt tarját és tepsiben sült zöldségeket sütöttem, ezek mellé hagymás krumplit főztem . Úgy emlékeztem, hogy sült zöldséget tettem már be ebbe a blogba is, de úgy tűnik mégsem. Hát most pótolom. Nagyon szeretjük az így készült zöldséget, az a legjobb benne, hogy nincsenek szabályok. Mindig éppen azt rakok bele, ami éppen itthon van, tetszőleges mennyiségben. Pl: padlizsánt, cukkinit, (ezeket - ha van elég időm - besózom (vagy ételízesítőzöm) és szűrőben hagyom kicsöpögni a nedvet, ha nagy rohanásban vagyok, akkor ez elmarad, de nem szokott ártani az ételnek) sárgarépát, zöld/sárga/piros színű paprikát, csípős zöldpaprikát, paradicsomot, krumplit, hagymát, gombát. Csak arra figyelek, hogy a gyorsabban puhuló zöldségeket nagyobbakra vágom (padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, gomba, hagyma) a lassabban puhulókat (sárgarépa, krumpli) kisebb darabokra, hogy minden egyszerre puhuljon. Van, amikor teljesen kihagyom a krumplit, és sárgarépát, akkor szinte mediterrán jellegű sült zöldséget kapok. Amikor kissé tartalmasabbra szeretném sütni, akkor rakok bele krumplit, répát, akár még zellergumót is. Fűszerezni mindig azzal a fűszerrel szoktam, amit a mellette tálalt húshoz is használtam (esetleg megtoldom némi sóval, csiliporral), és mindig meglocsolom kevés olajjal is a befűszerezett zöldségeket. A mai sült zöldséget az alábbiakból terveztem:
- 2 padlizsán
- 2 cukkini (végül csak az egyiket használtam fel)
- 3 sárgarépa
- 3 hagyma
- 3 paradicsom
- 1 piros színű paprika
- 1 hegyes erős paprika
sütés előtt |
sütés után |
Először a tarját fűszereztem meg sertéssült fűszerrel, alufóliával lefedtem és 170 fokra kapcsolt légkeveréses sütőbe toltam.
Következő lépés a zöldségek előkészítése: a padlizsánnal kezdtem, nagyobb darabokra vágtam, szűrőbe raktam, egy fehér kanál ételízesítővel megszórtam és jól összeráztam, hogy a levét kiengedje. Láttam, hogy nagyon sok lett, ezért csak az egyik cukkinit daraboltam föl. Hosszában négyfelé vágtam, aztán vastagabbra szeleteltem (kb. mint a kockára vágott krumpli). Utána megtisztítottam a többi zöldséget, és falatnyi darabokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam mindent, megszórtam még egy fehér kanál sertés fűszerkeverékkel, megspricceltem olajjal, kézzel jól összedolgoztam, hogy mindenütt fűszeres legyen a keverék és a tarja mellé a sütőbe toltam kb. 45-50 percre. Már csak a krumplit kellett megtisztítani megfőzni, és a megdinsztelt hagymával összekeverni. Szinte egyszerre készült el ez az egyszerű, mégis ínycsiklandóan ízgazdag ebéd. Biztosan családom is értékelni fogja, ha hazaérnek.
Tarja sült zöldségekkel és hagymás krumplival |
Az étel guszta. Látom megújultál, új slogen, s a tavasszal jobban harmonizáló új design.
VálaszTörlésNagyon guszta finom étel, biztosan ízlik mindenkinek, jöhet hozzánk is.
VálaszTörlésKedves Endre!
VálaszTörlésEz is csak egy egyszerű, de finom étel:)
A megjelenéssel kapcsolatban: Megcsapott a tavasz szele:) És ez lett belőle.Sokáig kísérleteztem, mire nagyjából jónak találtam. (Férjem és nagy Fiam Barátnője szerint a régi megjelenés jobb volt.)
Köszönöm Rita! Tényleg nagyon ízlett mindenkinek, elpucolták!
VálaszTörlés