2011. március 27., vasárnap

Tarja sült zöldségekkel





Családom szétszéledt a mai napon, valószínűleg, csak késő este fognak hazaérni és mindenki akkor fog "estebédelni" -  vacsorázni. Ezért olyan ételt készítettem,  amit melegíteni is lehet. Szeletelt tarját és tepsiben sült zöldségeket sütöttem, ezek mellé hagymás krumplit főztem .  Úgy emlékeztem, hogy  sült zöldséget tettem már be ebbe a blogba is, de úgy tűnik mégsem. Hát most pótolom. Nagyon szeretjük az így készült zöldséget, az a legjobb benne, hogy nincsenek szabályok. Mindig éppen azt rakok bele, ami éppen itthon van, tetszőleges mennyiségben. Pl: padlizsánt, cukkinit, (ezeket - ha van elég időm - besózom (vagy ételízesítőzöm) és szűrőben hagyom kicsöpögni a nedvet, ha nagy rohanásban vagyok, akkor ez elmarad, de nem szokott ártani az ételnek) sárgarépát, zöld/sárga/piros színű paprikát, csípős zöldpaprikát, paradicsomot, krumplit, hagymát, gombát. Csak arra figyelek, hogy a gyorsabban puhuló zöldségeket nagyobbakra vágom (padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, gomba, hagyma) a lassabban puhulókat (sárgarépa, krumpli) kisebb darabokra, hogy minden egyszerre puhuljon. Van, amikor teljesen kihagyom a krumplit, és sárgarépát, akkor szinte mediterrán jellegű sült zöldséget kapok. Amikor kissé tartalmasabbra szeretném sütni, akkor rakok bele krumplit, répát, akár még zellergumót is. Fűszerezni mindig azzal a fűszerrel szoktam, amit a mellette tálalt húshoz is használtam (esetleg megtoldom némi sóval, csiliporral), és mindig meglocsolom kevés olajjal is a befűszerezett zöldségeket. A mai sült zöldséget az alábbiakból terveztem:







  • 2 padlizsán

  • 2 cukkini  (végül csak az egyiket használtam fel)

  • 3 sárgarépa

  • 3 hagyma

  • 3 paradicsom

  • 1 piros színű paprika

  • 1 hegyes erős paprika




sütés előtt



sütés után
Először a tarját fűszereztem meg sertéssült fűszerrel, alufóliával lefedtem és 170 fokra kapcsolt légkeveréses sütőbe toltam. 
Következő lépés a zöldségek előkészítése: a padlizsánnal kezdtem, nagyobb darabokra vágtam, szűrőbe raktam,  egy fehér kanál ételízesítővel megszórtam és jól összeráztam, hogy a levét kiengedje. Láttam, hogy nagyon sok lett, ezért csak az egyik cukkinit daraboltam föl. Hosszában négyfelé vágtam, aztán vastagabbra szeleteltem (kb. mint a kockára vágott krumpli). Utána megtisztítottam a többi zöldséget, és falatnyi darabokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam mindent, megszórtam még egy fehér kanál sertés fűszerkeverékkel, megspricceltem olajjal, kézzel jól összedolgoztam, hogy mindenütt fűszeres legyen a keverék és a tarja mellé a sütőbe toltam kb. 45-50 percre. Már csak a krumplit kellett megtisztítani megfőzni, és a megdinsztelt hagymával összekeverni. Szinte egyszerre készült el ez az egyszerű, mégis ínycsiklandóan ízgazdag ebéd. Biztosan családom is értékelni fogja, ha hazaérnek.





Tarja sült zöldségekkel és hagymás krumplival








4 megjegyzés:

  1. Az étel guszta. Látom megújultál, új slogen, s a tavasszal jobban harmonizáló új design.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta finom étel, biztosan ízlik mindenkinek, jöhet hozzánk is.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Endre!
    Ez is csak egy egyszerű, de finom étel:)
    A megjelenéssel kapcsolatban: Megcsapott a tavasz szele:) És ez lett belőle.Sokáig kísérleteztem, mire nagyjából jónak találtam. (Férjem és nagy Fiam Barátnője szerint a régi megjelenés jobb volt.)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Rita! Tényleg nagyon ízlett mindenkinek, elpucolták!

    VálaszTörlés