Közel 9 éve főzök Zepter edényekkel, de a gyorsfőző fedőtől úgy féltem, hogy vagy 5 évig elő se mertem venni. Nekem ez is olyan volt, mint a kukta, - veszélyes robbanó kütyü. Aztán elmentem a főzőtanfolyam néhány előadására, és azóta le sem lehet róla beszélni. Mint a mai nők többsége én is állandó időhiányban szenvedek, de szeretném azért a családomat friss ételekkel jól tartani. Ehhez nyújt nagy segítséget a gyorsfőző fedő. Most már látom, hogy a félelmem vele kapcsolatban teljesen alaptalan volt, hiszen kapaszkodó karmantyúival nagyon biztonságos. Ha betartok néhány alapszabályt, akkor nem lehet baj. Ezek a szabályok:
- csak olyan edénnyel használom, aminek az alján korona van (a 3 literes lábas, a 4,2 literes lábas, és az 5,8 literes fazék),
- csak az edény oldalán található jelzésekig töltöm bele a főznivalót,
- ügyelek, hogy mindig jól zárjam le a fazekat (ellenőrzöm, hogy a pöcök könnyen ki tud-e jönni és a gumi tömítőgyűrű jól be van-e illesztve)
- figyelek, hogy kellő időben vegyem takarékra az edény alatt a hőt, a főzőpálca kiugrása és a termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után (lásd a képet fent)
- az edényt csak a megfelelő visszahűtés (és nyomáscsökkenés) után nyitom ki, amikor a pöcök már visszaesett, és a termosztát mutatója a sárga mezőben van, de akkor is óvatosan!!
- a fedőt mindig gondosan elmosva, megszárítva rakom el
Elsősorban húsos ételeket és
hüvelyeseket főzök gyorsfőző fedővel, azokat az ételeket, amiknek a
főzési ideje rendesen hosszabb lenne. A lezárt fazekat mindig legnagyobb
hőfokon kezdem melegíteni (9), és a fentebb leírt jelzések után veszem
takarékra a tűzhelyet (3-2-1/9), de figyelem, hogy a termosztát mutatója
sem a piros, sem a sárga mező felé ne térjen ki. Ha mégis túlmelegedne
(a piros felé térne ki), akkor minimumra mérsékelem a hőt az edény
alatt, vagy akár ki is kapcsolom a tűzhelyet (villanytűzhelynél ha
szükséges félre is húzom a lapról), ha a sárga mező irányába esik
vissza a mutató, akkor feljebb veszem a hőt az edény alatt.
Néhány étel főzési ideje a "szokásos jelzések" után:
(A tényleges főzései idő minden receptnél szerepel)
- sárga borsó (főzelék vagy leves) rövid áztatás után kb. 15 perc
- lencse - leves zöldségekkel-kolbásszal, vagy főzelék - rövid áztatás után 15 perc
- apró szemű bab - leves zöldségekkel-kolbásszal, vagy főzelék - rövid áztatás után 15-20 perc
- nagyobb szemű tarkabab - leves vagy vörösbab (chili con carne-hoz) rövid áztatás után 20-25-30 perc
- csirkehús - leves zöldségekkel, vagy pörkölt (Lidl, Tesco-s "gyenge" csirke) 7-8 perc
- házi csirke fiatal 10-15 perc
- tyúk-kakas öreg 30-45 perc
- galamb fiatal 8-10 perc
- galamb öreg 30-45 perc
- marhahús (lapocka, vagy lábszár) pörköltnek, vagy szeletben kb. 30-35 perc
- sertéshús (lapocka) pörköltnek, vagy szeletben 20-25 perc
- sertéskocsonya (köröm, fül, farok, lapocka, csülök) - a hús mennyiségétől és minőségétől függően 30-45-60 perc
- birkahús (comb, lapocka, hátulja) pörköltnek 20-35 perc
- csontleves karaj vagy tarja csontból 25-30 perc
- sertéshús (bőrös oldalas) szeletelve, kb. 20-25 perc
- sertéshús (nyers csülök egészben) kb. (1,8 kg-os) 45 perc
- sertésszív csíkozva 40-45 perc
- füstölt kötözött lapocka egészben 45 perc
- füstölt csülök nagyságtól függően 45-60 perc
- pulykacomb (alsó) kb. 15-20 perc
- tisztított, csíkozott pacalból pörkölt 1 óra
- tisztított, kockázott krumpli 5-7 perc
- hajában főtt krumpli kb. 15 perc
- vadkacsa 20 perc
- őz (pörkölt) 25-35 perc
- halcsontokból hal alaplé 45-60 perc
Zöldségeket, rizst, tésztát nem szoktam gyorsfőzővel főzni, mert azok anélkül is elég gyorsan elkészülnek.
Ha levest főzök gyorsfőző fedővel, a
benne fővő zöldséget nem hasábokra vágom, ahogy azt hagyományosan
kellene, mert úgy "elplöttyed", hanem vastagabb, 2-2,5 cm-es karikákra
darabolom, úgy aránylag megtartja az állagát. A húslevesek tetejére
mindig teszek petrezselyemzöldet, felezett zöldpaprikát, esetleg
káposzta vagy kelkáposzta levelet, arra tud kicsapódni a leves habja,
főzés után ezeket kidobom.
Egyelőre ennyit tudtam összeszedni, ha valakinek maradt megválaszolatlan kérdése, tegye fel nyugodtan!
Utóirat 2015.12.08.
A Zepter szervíz vezetőjének tanácsai, érdemes megfogadni.
Utóirat 2015.12.08.
A Zepter szervíz vezetőjének tanácsai, érdemes megfogadni.
- Ne engedjük ki a gőzt a főzőpálca nyomogatásával, mert eldugulhat a szelep.
- Ne állítsuk hideg vízbe az edényt a mielőbbi visszahűtéshez, mert a hősokk károsíthatja azt.
- Hagyjuk a főzőpálcát magától visszaesni. (A főzési időbe számítsuk be azt az időt is, amíg a termosztát mutatója a zöld mezőben van. Addig fő az étel a gyorsfőző fedő alatt akkor is, ha kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet.)
Utóirat 2012.06.11-én
Tegnap egy kedves Hölgy írt bejegyzést k a gyorsfőző fedője miatt.
A Hölgy levele kapcsán jutott eszembe
még egy dolog a fedővel kapcsolatban, amit régebben elfelejtettem
leírni. Mégpedig az, hogy a termosztát mutatójának mozgása attól is függ, hogy az edényben mennyi folyadék van. Ha
tele van a fazék pl. levessel, akkor szokásos jelzések után teljesen
takarékra lehet venni a tűzhelyet, az én esetemben pl. 2 vagy 1/9, de
akár el is lehet zárni, akkor sem fog "leesni" a mutató a sárga mező
felé.
Ha viszont csak kevés folyadékban
párolok valamit, mondjuk 3-5 dl vízben, akkor nem lehet annyira levenni a
tűzhelyet, akkor legalább 4-esen, de olyan is előfordult, hogy 5-ösön
kellett főzni, hogy ne essen vissza a termosztát mutatója.
2014. április 1.
Névtelen olvasóm kérdésére megmutatom a szelep tisztításának módját:
Én sem szedem szét minden főzés után a
fedő szelepét, ahogy most látszik is, az enyémre is ráfér a tisztítás. A
szelepet óvatosan lecsavarom - most nekem is nehezen ment, mert elég
régen csináltam utoljára.
A szelepet és a rugót mosogatószer, szivacs és mosogató kefe segítségével megtisztítom, utána amennyire lehet megszárítom.
A rugót visszateszem a szelepre,
Óvatosan visszaillesztem és rendesen
becsavarom a helyére a szelepet. Ha nem elég szorosan zár, akkor jöhet
ki a fedő alól víz vagy gőz. Akkor le kell venni - természetesen
visszahűtés után -, jobban becsavarni a szelepet és lehet újra
próbálkozni. Meg kell győződni arról, hogy a főzőpálca simán tudjon
mozogni!!
Ezt a tisztítási lehetőséget egy
Zepteres mutatta meg, és meg szoktam csinálni, - igaz nem túl sűrűn.
Utána az első főzésnél különösen figyelek, hogy minden rendben menjen.
Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "gyorsfőző fedő" címszó alatt találhatók.
Tudom nagyon jók a Zepter edények, de az áruk....
VálaszTörlés(Részletre nem vehetők?)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés