2011. április 26., kedd

Zepter edények használata 5. Gyorsfőző fedő



Közel 9 éve főzök Zepter edényekkel, de a gyorsfőző fedőtől úgy féltem, hogy vagy 5 évig elő se mertem venni. Nekem ez is olyan volt, mint a kukta, - veszélyes robbanó kütyü. Aztán elmentem a főzőtanfolyam néhány előadására, és azóta le sem lehet róla beszélni. Mint a mai nők többsége én is állandó időhiányban szenvedek, de szeretném azért a családomat friss ételekkel jól tartani. Ehhez nyújt nagy segítséget a gyorsfőző fedő. Most már látom, hogy a félelmem vele kapcsolatban teljesen alaptalan volt, hiszen kapaszkodó karmantyúival nagyon biztonságos. Ha betartok néhány alapszabályt, akkor nem lehet baj. Ezek a szabályok:
  1. csak olyan edénnyel használom, aminek az alján korona van (a 3 literes lábas, a 4,2 literes lábas, és az 5,8 literes fazék), 
  2. csak az edény oldalán található jelzésekig töltöm  bele a főznivalót, 
  3. ügyelek, hogy mindig jól zárjam le a fazekat (ellenőrzöm, hogy a pöcök könnyen ki tud-e jönni és a gumi tömítőgyűrű jól be van-e illesztve)
  4. figyelek, hogy kellő időben vegyem takarékra az edény alatt a hőt, a főzőpálca kiugrása és a termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után (lásd a képet fent)
  5. az edényt csak a megfelelő visszahűtés (és nyomáscsökkenés) után nyitom ki, amikor a pöcök már visszaesett, és a termosztát mutatója a sárga mezőben van, de akkor is óvatosan!! 
  6. a fedőt mindig gondosan elmosva, megszárítva rakom el

Elsősorban húsos ételeket és hüvelyeseket főzök gyorsfőző fedővel, azokat az ételeket, amiknek a főzési ideje rendesen hosszabb lenne. A lezárt fazekat mindig legnagyobb hőfokon kezdem melegíteni (9), és a fentebb leírt jelzések után veszem takarékra a tűzhelyet (3-2-1/9), de figyelem, hogy a termosztát mutatója sem a piros, sem a sárga mező felé ne térjen ki. Ha mégis túlmelegedne (a piros felé térne ki), akkor minimumra mérsékelem a hőt az edény alatt, vagy akár ki is kapcsolom a tűzhelyet (villanytűzhelynél ha szükséges félre is húzom a lapról),  ha a sárga mező irányába esik vissza a mutató, akkor feljebb veszem a hőt az edény alatt. 

Néhány étel főzési ideje a "szokásos jelzések" után:
(A tényleges főzései idő minden receptnél szerepel)

  •   sárga borsó (főzelék vagy leves) rövid áztatás után kb. 15 perc
  •   lencse - leves zöldségekkel-kolbásszal, vagy főzelék - rövid áztatás után 15 perc
  •   apró szemű bab - leves zöldségekkel-kolbásszal, vagy főzelék - rövid áztatás után 15-20 perc
  •   nagyobb szemű tarkabab - leves vagy vörösbab (chili con  carne-hoz) rövid áztatás után 20-25-30 perc
  •  csirkehús - leves zöldségekkel, vagy pörkölt (Lidl, Tesco-s "gyenge" csirke) 7-8 perc
  •   házi csirke fiatal 10-15 perc
  •   tyúk-kakas öreg 30-45 perc
  •   galamb fiatal 8-10 perc
  •   galamb öreg 30-45 perc
  •   marhahús (lapocka, vagy lábszár) pörköltnek, vagy   szeletben kb. 30-35 perc
  •   sertéshús (lapocka) pörköltnek, vagy szeletben 20-25 perc
  •   sertéskocsonya (köröm, fül, farok, lapocka, csülök) - a hús mennyiségétől és minőségétől függően 30-45-60 perc
  •   birkahús (comb, lapocka, hátulja)  pörköltnek 20-35 perc
  •   csontleves karaj vagy tarja csontból 25-30 perc
  •   sertéshús (bőrös oldalas) szeletelve, kb. 20-25 perc
  •   sertéshús (nyers csülök egészben) kb. (1,8 kg-os) 45 perc
  •   sertésszív csíkozva 40-45 perc
  •   füstölt kötözött lapocka egészben      45 perc
  •   füstölt csülök nagyságtól függően    45-60 perc
  •   pulykacomb (alsó) kb. 15-20 perc
  •   tisztított, csíkozott pacalból pörkölt 1 óra
  •   tisztított, kockázott krumpli 5-7 perc
  •   hajában főtt krumpli kb. 15 perc
  •   vadkacsa 20 perc
  •   őz (pörkölt) 25-35 perc
  •   halcsontokból hal alaplé 45-60 perc

Zöldségeket, rizst, tésztát  nem szoktam gyorsfőzővel főzni, mert azok anélkül is elég gyorsan elkészülnek.
Ha levest főzök gyorsfőző fedővel, a benne fővő zöldséget nem hasábokra vágom, ahogy azt hagyományosan kellene, mert úgy "elplöttyed", hanem vastagabb, 2-2,5 cm-es karikákra darabolom, úgy aránylag megtartja az állagát. A húslevesek tetejére mindig teszek petrezselyemzöldet, felezett zöldpaprikát, esetleg káposzta vagy kelkáposzta levelet, arra tud kicsapódni a leves habja, főzés után ezeket kidobom.

Egyelőre ennyit tudtam összeszedni, ha valakinek maradt megválaszolatlan kérdése, tegye fel nyugodtan!

Utóirat 2015.12.08.
A Zepter szervíz vezetőjének tanácsai, érdemes megfogadni. 
  1. Ne engedjük ki a gőzt a főzőpálca nyomogatásával, mert eldugulhat a szelep. 
  2. Ne állítsuk hideg vízbe az edényt a mielőbbi visszahűtéshez, mert a hősokk károsíthatja azt. 
  3. Hagyjuk a főzőpálcát magától visszaesni. (A főzési időbe számítsuk be azt az időt is, amíg a termosztát mutatója a zöld mezőben van. Addig fő az étel a gyorsfőző fedő alatt akkor is, ha kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet.)

Utóirat 2012.06.11-én 

Tegnap egy kedves Hölgy írt bejegyzést k a gyorsfőző fedője miatt.

A Hölgy levele kapcsán jutott eszembe még  egy dolog a fedővel kapcsolatban, amit régebben elfelejtettem leírni. Mégpedig az, hogy a termosztát mutatójának mozgása attól is függ, hogy az edényben mennyi folyadék van. Ha tele van a fazék pl. levessel, akkor szokásos jelzések után teljesen takarékra lehet venni a tűzhelyet, az én esetemben pl. 2 vagy 1/9, de akár el is lehet zárni, akkor sem fog "leesni" a mutató a sárga mező felé.
Ha viszont csak kevés folyadékban párolok valamit, mondjuk 3-5 dl vízben, akkor nem lehet annyira levenni a tűzhelyet, akkor legalább 4-esen, de olyan is előfordult, hogy 5-ösön kellett főzni, hogy ne essen vissza a termosztát mutatója.


2014. április 1.
Névtelen olvasóm kérdésére megmutatom a szelep tisztításának módját:


Én sem szedem szét minden főzés után a fedő szelepét, ahogy most látszik is, az enyémre is ráfér a tisztítás. A szelepet óvatosan lecsavarom - most nekem is nehezen ment, mert elég régen csináltam utoljára.







 A szelepet és a rugót mosogatószer, szivacs és mosogató kefe segítségével megtisztítom, utána amennyire lehet megszárítom.



A rugót visszateszem a szelepre,


Óvatosan visszaillesztem és rendesen becsavarom a helyére a szelepet. Ha nem elég szorosan zár, akkor jöhet ki a fedő alól víz vagy gőz. Akkor le kell venni - természetesen visszahűtés után -, jobban becsavarni a szelepet és lehet újra próbálkozni. Meg kell győződni arról, hogy a főzőpálca simán tudjon mozogni!!


Ezt a tisztítási lehetőséget egy Zepteres mutatta meg, és meg szoktam csinálni, - igaz nem túl sűrűn. Utána az első főzésnél különösen figyelek, hogy minden rendben menjen. 
Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "gyorsfőző fedő" címszó alatt találhatók.  

2 megjegyzés:

  1. Tudom nagyon jók a Zepter edények, de az áruk....
    (Részletre nem vehetők?)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés