2012. július 2., hétfő

Lecsós csirkemell rizzsel - együtt főzve







Nem tudom ki hogy van vele, nekem a paradicsomos ételek nagyon bejönnek nyáron. A lecsó, a töltött paprika, a paradicsomos tészták, ilyesmi. Ma, ebben a rekkenő hőségben is arra gondoltam, milyen jó lenne valami paradicsomos... lecsós...! Aztán eszembe jutott, hogy vásároltam én húst is a hét végére, hogy ünnepi lakomát készítsek, nemcsak tengeri herkentyűket, - csirkemellet és csirkecombokat is. Így végül a gyorsabb elkészítés miatt a csirkemell mellett döntöttem, mégpedig  lecsósan, és rizsesen. De még rizst sem volt kedvem külön főzögetni, ezért úgy döntöttem, hogy egytálétel lesz a hozzávalókból, mégpedig egy csavarral, mert az utóbbi időben arra jöttem rá, hogy az ételkészítés vége felé az ételhez adott paprika valami olyan frenetikus ízbomba, amit nem is gondoltam addig. Ezért a paprikát csak a főzés utolsó 10 percében adtam az ételhez, nyugodtan mondhatom hát, hogy lecsós csirkemell készült rizzsel, fordított sorrenddel :).


Hozzávalók: 6 fej hagyma, kevés olaj, 75 dkg csirkemell filé (4 fél filé), 3 hatalmas paradicsom, 2 csapott fehér kanál só, 1-1 kávéskanál chilipor és fokhagyma granulátum, néhány tekerésnyi frissen őrölt (4 színű) bors, 37,5 dkg paraboiled rizs (3 főzőtasakkal), 1 liter 100 %-os paradicsomlé, 2 dl forró víz, 1 kávéskanál folyékony édesítőszer, 5 db sárga húsú lecsópaprika, 2 db hegyes erős paprika.


A hagymákat tisztítás, megmosás után negyedeltem, és nem túl vékonyra szeleteltem. Nagy Zepter lábasban kevés olajon üvegesre pároltam, 










majd hozzáadtam a felkockázott csirkemell filét. Fehéredésig sütöttem, aztán rátettem a 3 db meghámozott, összevágott paradicsomot. 










Sóztam (először csak 1 csapott fehér kanál sóval), fűszereztem chili porral, fokhagyma granulátummal, és jó pár tekerés frissen őrölt borssal, jól elkevertem, és hozzáadtam a főzőtasakokból a rizst. Hagytam azt is átforrósodni, majd felöntöttem a paradicsomlével, 










beletettem a folyékony édesítőt és még 1 csapott fehér kanál sót,  erős tűznél felforraltam, aztán takarékon, fedő alatt főztem 20 percig. Ekkor hozzáadtam még 2 dl forró vizet és a kockákra vágott paprikákat. 










Még 10 percig főztem fedő alatt, akkorra az összes levet magába szívta a rizs, a hús puhára főtt, a paprika pedig roppanósan puhára, nem plöttyedt szét. Nagyon finom ízes, jó csípős vacsoránk lett. Sűrű dicséretek között, gyöngyöző homlokkal  lakmároztunk be belőle. Azt hiszem ez még hidegen is forró lenne, szerencse, hogy szeretjük a csípőset :)!









2 megjegyzés: