2012. január 1., vasárnap

Újévi ebéd 2012.




A tegnapi sütögetős, főzés nélküli szilveszteri évbúcsúztató után az új év főzéssel kezdődött. Igaz, ma csak a szűk családnak kellett főznöm, sok év óta először nem jött össze a család az újév megünneplésére. Duplán lencsés ebéd készült, kolbászos lencselevessel,  sült oldalassal, debreceni karajjal, és fokhagymával tűzdelt karajjal, a húsok köreteként lencsesalátát  és hagymás krumplit tálaltam. Én inkább a lencsét részesítettem előnyben, úgyhogy a tányéromon a krumpli nem látható.

A kolbászos lencseleves
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, darabka zellergumó (egy normál gumó fele), 1 szál petrezselyem, 2 szál sárgarépa, 1 szál csabai kolbász, 2,5 liter forró víz, 3 fehér kanál ételízesítő. A rántáshoz: 2 csapott kanál finom liszt, 2 fehér kanál fűszerpaprika, kevés olaj, a felöntéshez fél-háromnegyed liter hideg víz.
A lencsét forró vízbe áztattam legalább 1 órára, amikor megázott leszűrtem, és jól átmostam, majd az 5,8 literes gyorsfőző fedővel használható Zepter fazékba raktam.  A hagymát, fokhagymát apróra felapróztam, a többi zöldséget tisztítás, mosás után feldaraboltam. A kolbászt lebőrözés után kb. 2 cm-es karikákra vágtam és mindent a lencséhez raktam. Felöntöttem forró vízzel, beleraktam az ételízesítőt, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után takarékon 15 percig főztem. A fazékból kiengedtem a gőzt, közben világos paprikás rántást készítettem, amit hideg vízzel felöntöttem, hogy ne legyen csomós, majd berántottam a levest. Rövid, 5-6 perces forralás után elkészült, tálalhattam.

Lencse saláta:
Hozzávalók: 40 dkg lencse, fél liter forró víz, 1 fehér kanál ételízesítő, 2 nagy fej lila hagyma.
Az öntethez: 8 evőkanál 10 %-os ecet, 12(-16 ) evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1 fehér kanál só, (vagy  ízlés szerint), 2 szem édesítőszer, kevés őrölt bors.
A lencsét ugyanúgy áztattam és leöblítettem, mint a levesnél, aztán 3 literes gyorsfőző fedővel használható lábasban főni tettem fél liter forró vízzel és 1 fehér kanál ételízesítővel. Szokásos jelzések után 15 percig főztem. Közben a lila hagymát megtisztítottam, elnegyedeltem és vékonyra szeleteltem. Egy nagy tálba raktam, és mikróban 1000 Watton forgattam 3 percig, hogy nyers ízét elveszítse, majd ráöntöttem a megfőtt forró lencsét. Elkészítettem az öntetet, amivel összeforgattam és állni hagytam, míg a sültek elkészültek.

Sült oldalas:
Hozzávalók: 2 db sertés oldalas csík (jelen esetben 2,2 kg), sertéssült fűszerkeverékem.
A befűszerezett oldalast sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés vizet aláöntve, alufóliával letakarva sütöttem kb. 1 és háromnegyed óráig kb. 170 fokos sütőben, közben egyszer megfordítottam a húsokat, majd a fóliát eltávolítva 10-15 perc alatt megpirítottam.

Debreceni sertéskaraj:
Hozzávalók: kb. 60 dkg sertéskaraj, 2 db debreceni kolbász, sertéssült fűszerkeverékem, néhány gerezd fokhagyma
A karajt  óvatosan felszúrtam egy hegyes-éles késsel, a bőrétől megfosztott debrecenit a nyílásba dugtam. A karajt több helyen megtűzdeltem vékonyra vágott, sertéssült fűszerben megforgatott fokhagyma csíkokkal, külsejét is jó alaposan bedörzsöltem a fűszerrel, majd sütőzacskóba raktam, lezártam, előírás szerint néhány helyen tűvel kiszúrtam a zacskót, és kb. 1 órán át sütöttem 170 fokos sütőben, majd a sütőzacskót felvágva ugyanúgy pirítottam, mint az oldalasnál szerepel.


Fokhagymával tűzdelt karaj
Hozzávalók: kb. 60 dkg sertéskaraj, néhány gerezd fokhagyma, sertéssült fűszerkeverékem
A karajt körben több helyen megtűzdeltem sertéssült fűszerbe forgatott fokhagyma darabkákkal, és ugyanúgy sütöttem másik lezárt sütőzacskóban, mint a debreceni karajt.


A karajokból kisült pecsenyelét átszűrve tálaltam a húsokhoz.

Hagymás krumpli.
Már megtalálható a blogon.




12 megjegyzés:

  1. Ez nem semmi, ami itt szerepel.
    Miután lencse kétszer is előfordul, remélem nagyon gazdagok lesztek az új évben.

    VálaszTörlés
  2. Boldog új esztendőt Mária!!

    VálaszTörlés
  3. Köszi kedves Hobbychef.
    - Nem bánnám :).

    Köszönöm, Neked is Juci!!

    VálaszTörlés
  4. Finom lehetett minden. Én is csináltam lencselevest és lencsesalátát is - reménykedve a gazdagságban.

    VálaszTörlés
  5. A menűsor nálunk is hasonló volt!A lencsét minden családtag szereti.
    BÚÉK!

    VálaszTörlés
  6. Lívia - nálunk a lencsefőzeléket nem szeretik, ezért Anyukám lencséjéből mindig csak én ettem. Levesnek elkészítve viszont az egész család szereti, mindenki evett belőle, remélem így hatékonyabb lesz a "gazdagság csinálás" :D. A lencsesalátát most próbáltam először, azt csak én ettem, (még rájárhatok pár napig azt hiszem :D.)

    Marisz57 - azt hiszem a legtöbb családnál ilyesmi készült, persze biztos ebben is vannak kivételek :)
    BUÉK!

    VálaszTörlés
  7. Maria drágám!
    Nagyon boldog, békés, örömteli és sikeres új esztendőt kívánok Neked és Családodnak egyaránt!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Roza, viszont kívánom!

    VálaszTörlés
  9. Békés, Boldog, Gazdag Új Esztendőt kívánok !

    VálaszTörlés
  10. Mindig nagyon finomakat főzöl, most is leülnék az asztalodhoz! Boldog Új Évet!!

    VálaszTörlés
  11. Sikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok, terveid valóra válásával!

    VálaszTörlés
  12. Illéskrisz, Jutka, nagyon köszönöm, viszont kívánom :)!!

    VálaszTörlés