2012. január 18., szerda

Tejfölös-tejszínes karalábéleves vajas galuskával és virslivel










Még a hét végi bevásárlás alkalmával vettem két gyönyörű, hatalmas karalábét, ebből készült ma nagy adag forró leves. Hogy jó tartalmas is legyen, tejfölös-tejszínes habarással sűrítettem, vajas galuskát szaggattam bele és a végén még virslikarikákkal is megbolondítottam. Olyan finom lett, hogy csak na!


Hozzávalók: 2 hatalmas zsenge karalábé, 2 hatalmas sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 jókora zellergumó negyede, 1 fej hagyma, 1-2 evőkanál olaj, 3 fehér kanál ételízesítő, 2,5 liter forró víz, őrölt bors. 


A habaráshoz: 2 evőkanál 20 %-os tejföl, kb. 1 dl tejszín, 2,5 evőkanál rétesliszt, 2 dl hideg víz. 


A nokedlihoz: 1 tojás, 1,5-2 dl hideg víz, 1 evőkanál vaj, annyi liszt (kb. fele fele arányban rétes és finom), hogy a kikevert massza könnyen leváljon a kanál domború oldaláról. 


A végén: 1 teáskanálnyi szárított petrezselyemzöld, még kevés frissen őrölt bors, 4 szál virsli.












A karalábét és zöldségeket tisztítás megmosás után a képen látható kis kockákra, karikákra illetve kb. azonos darabokra vágtam, a hagymát felapróztam. Icipici olajon mindent egyszerre megdinszteltem. Ételízesítővel és őrölt borssal megszórtam, és takarékon pároltam néhány percig, utána felöntöttem forró vízzel. Fedő alatt főztem addig, míg a zöldségek megpuhultak. Akkor habarást készítettem tejfölből, tejszínből, lisztből és hideg vízből, azzal a levest behabartam. Elkészítettem a vajas galuskát, és apró nokedliket szaggattam a levesbe. Végül megszórtam szárított petrezselyemzölddel, őrölt borssal, és belefőztem a virsli karikákat. 









3 megjegyzés:

  1. Hát, Te valami mennyei ételeket készítesz! A palacsinta előtt szívesen megkóstolnám ezt a levest! :)

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy Gabriella! Tényleg nagyon finom és nagyon tartalmas volt!!

    VálaszTörlés
  3. Milyen finomnak néz ki ez a leves:)

    VálaszTörlés