2012. január 19., csütörtök

Kocsonya - Zepter gyorsfőző fedővel










Megkívánt a család egy kis kocsonyát, hát ma elmentem a henteshez, hogy vegyek hozzá alapanyagokat. Vettem is 6 db sertés első lábat (körmöt) hosszában kettéfűrészelve (12 db). Újabban szívesen veszek ilyet, mert ezzel már nem kell annyit birkózni, hogy az ember szétfeszegesse. Vettem még 3 fület, 3 nyelvet, és 1 szívet is. Arra gondoltam, hogy a kocsonya mellett egy kisebb adag vegyes sertéspörköltet is főzök. Nagyon örült a család, amikor elmondtam ezt a tervemet. Így hát ma délután nekifogtam,  megtisztítottam, a körmöket, füleket, aztán a körmöket még négy darabra vágtam, a füleket pedig kisebb darabokra.  Megtisztítottam és feldaraboltam a szívet és a nyelveket is. Aztán kétfelé osztottam a húst. A kocsonya így a következő alapanyagokból készült:


3 sertés első  láb (6 fél, összesen 24 db-ra vágva), másfél nyelv és másfél fül, 3 fehér kanál ételízesítő, 3 kávéskanál fokhagyma granulátum, kávéskanálnyi egész bors, 2 liter forró víz.


A megtisztított, feldarabolt húsokat az 5,8 literes Zepter fazekamba raktam, a jelzésig öntöttem forró vízzel, beletettem az ízesítőket, majd a fazék peremét szárazra töröltem és lezártam a gyorsfőző fedővel. Gyors tűznél felforraltam, majd szokásos jelzések után takarékra vettem a tűzhelyet (9/2 majd 1) és 55 percig főztem a kocsonyát. Amikor a főzési idő letelt, a tűzhelyet kikapcsoltam és hagytam magától visszaesni a "pöcköt". A fedőt is levettem, hogy hamarabb kihűljön, és utána szedtem ki óvatosan a húsokat a fazékból egy tányérra, mert olyan puha volt, hogy leomlott a csontról. Késsel villával kicsontoztam és tálakba raktam a csont nélküli húsokat, majd a levet is rászűrtem. Kicsit zsírosabb, mint gondoltam, de majd leszedjük róla a zsírt, ha megdermed.  4 kisebb és egy nagyobb tál filézett kocsonyánk lett. Ha gyorsan elfogy, gyorsan tudok másikat főzni a gyorsfőző fedővel :). De ha nincs gyorsfőző fedő, lehet lassan is főzni, olyan is található ITT









4 megjegyzés:

  1. Ha esetleg nagyobb mennyiséget szeretnél főzi, használd a ZEPTER 9literes edényét az új gyorsfőző fedővel. Üdv és jó főzést,jó étvágyat kívánok: Őrző János 17 éve főállású Zepteres orzo.janos@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. 9 literes fazekam van, de a rávaló gyorsfőző fedőről még nem hallottam. Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Örülök,hogy találtam végre egy olyan kocsonya receptet,amelyik nem a 6-8 órás főzést javasolja.
    Az enyém most fő kuktában.
    Mindenhol azt irják,hogy a hosszu főzéstől lesz finom,de most már megnyugodtam.
    Köszi a gyors receptet,mindenkinek nics ideje napokig főzicskélni.
    Üdv Réka

    VálaszTörlés
  4. Kedves Réka! Nagyon finom lett a kocsonyánk gyorsfőző fedővel is, biztos kuktával is ugyanolyan jó lesz. A következő bejegyzésben a megdermedt kocsonyát is meg lehet nézni. Olyan gyönyörű átlátszó lett, mint a borostyán.
    A jó kocsonyához a jó alapanyag a legfontosabb, sok bőrös és csontos hús!! Örülök, ha segíthettem :)!!

    VálaszTörlés