2012. január 16., hétfő

Mai vacsoránk: Bakonyi pulykamellcsíkok helyett




Paprikás-tejfölös pulykamellcsíkok




Ma vacsorára bakonyi pulykamellcsíkokat szerettem volna készíteni, de a család közbeszólt. Egész pontosan Legkisebbikem, hogy ne rakjak gombát bele, mert azt Ő továbbra sem szereti. Elkészítettem hát külön paprikás-tejfölös pulykamellcsíkokat és külön a tejfölös gombapaprikást. Aztán mindenki kedve szerint választott a főtt szarvacska tésztára. Két gyermekem csak húst kért, Apa húst is gombát is. Én végül megmaradtam a gombánál, mert én azt nagyon imádom. 






Tejfölös gombapaprikás


A paprikás-tejfölös pulykacsíkok hozzávalói: 1 nagyon nagy fej hagyma felaprózva, kevés olaj, kb. 55 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva, 1 fehér kanál ételízesítő, 1 csapott fehér kanál só, 1 evőkanál rétes liszt, 2 fehér kanál házi fűszerpaprika, 1 púpos kávéskanál chilipor, 1 (kissé fonnyadt) hegyes erős paprika, 7-8 dl forró víz, 5-6 evőkanál 20 %-os tejföl. 


Úgy készítettem, ahogy a pörkölteket szokás: a hagymát üvegesre pároltam kevés olajon, rádobtam a csíkozott húst, fehéredésig sütöttem, ekkor rászórtam az ételízesítőt és a sót, és addig pároltam, míg a kioldódott nedvek elpárologtak alóla. Ekkor leszórtam liszttel, ráraktam a fűszerpaprikát, chiliport, felöntöttem forró vízzel és jó 20 percig forraltam. Csak az utolsó 7-8 percben adtam hozzá a vékonyan felkarikázott hegyes erős paprikát és a tejfölt, azokkal is jól kiforraltam és forrón tálaltam a Zepter módszerrel megfőzött 4 tojásos szarvacskával. 


A tejfölös gombapaprikás hozzávalói: 1 kisebb fej hagyma, kevés olaj, 6 db nagyobb csiperke gomba vékonyra szeletelve, 1-2 fehér kanál ételízesítő, 1 evőkanál rétes liszt, 1 fehér kanál házi fűszerpaprika, kevés chilipor, fél liter forró víz,  4-5 evőkanál 20 %-os tejföl. Ugyanúgy készült, mint a másik húsos változat. Mindkettő tetejére még tejfölt tehetett, aki kért. 













6 megjegyzés:

  1. Ez bizony nagyon finom, a kedvencem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi kedves Martinelli :)! A húsos mind elfogyott (persze nem is nagy mennyiség készült), a gombából még van, pedig az is nagyon finom. Hiába, nem szeretik a gombát.

      Törlés
    2. Pedig milyen finom és egészséges. Én megenném :)

      Törlés
  2. Látom már jobbacskán vagy , ha ilyen finom vacsit főztél!
    Csak lassan, vigyázz magadra!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom, én gombásan kértem volna:) Nagyon ki tudok akadni, mikor mindeki elkezd válogatni, hogy mit nem szeret. Én sosem vélogattam, jó a pacalt nem szeretem, de egyébként szinte mindenevő vagyok. Nehéz a férfiakkal:) Ja, örülök, hogy már jobban van a hátad:)

    VálaszTörlés
  4. Juci, Trollanyu, köszönöm, tényleg jobban vagyok egy kicsit, bár az éjjel egy fordulásnál olyan fájdalom nyilalt belém, hogy ihaj!
    Trollanyu, néha tényleg nehéz velük, de nélkülük sem volna jó :)!

    VálaszTörlés