2011. augusztus 20., szombat

Marhapörkölt







Lassan elkészülünk a bepakolás előkészületeivel, bár még ma is indítottam mosógépet, hogy az utolsó kedvenc darabok is tisztán kerüljenek az utazótáskákba. Szerencsére olyan meleg és szeles idő van, hogy már meg is száradtak a ruhák, még azt a néhány darabot kell kivasalnom, aztán a fiúk a barátnők ellenőrzésével és segítségével bepakolnak és holnap reggel nekirugaszkodnak az útnak. Reggel még hoznak friss zsemlét, amiből szendvicset  készítünk az útra, meg ebédre-vacsorára, aztán "önellátnak" az elkövetkező napokban. A lányok állítólag kikötötték, hogy Ők is nyaralni mennek, úgyhogy nem fognak főzőcskézni, és nem hajlandók mosogatással sem tölteni a napot, ilyesmire ne is számítsanak a fiúk, hát... majd látjuk hogy bírják :D. Felajánlottam, hogy útravalónak készítek rántott csirkét, az jó lesz holnap ebédre is, de Legkisebbikem azt mondta, nem kell. Elég a szendvics. Hogy azért ma jól bevacsorázhassanak, főztem egy lábas marhapörköltet, köretnek tésztát készítettem mellé, mert nem volt idegem a krumpli pucoláshoz, meg a tarhonya pirításhoz sem. Bolti savanyúságot tudtam mellé tálalni, vagy uborkát, vagy ecetes almapaprikát. Nagyon finom lett, bár marhanyakból most először készítettem pörköltet. Eddig még csak lapockából és lábszárból főztem. De mikor megláttam,  hogy a marha lapocka ára 1990,- Ft/kg, a lábszár meg kishíján 1.600,- Ft, elment tőlük a kedvem. A marhanyak 1.300 valamennyi volt, így abból vettem 2,7 kg-ot, de biztos kidobtam belőle 40-50 deka potyadékot, hogy valahogy kinézzen a pörköltem, és ne nagy zsíros húscafatokkal legyen tele. Elképesztő, hogy hová fajulhatnak még az árak!!!!!!! Nem véletlen nem veszünk minden héten marhahúst. Ennyiért egy rakás csirkét lehet kapni!!










Egyébként a pörköltet hagyományos módon főztem, most ezek voltak benne:


  - 4 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csípős hegyes paprika és 1 színes lecsópaprika, 1 nagyobb érett paradicsom lehéjazva, kevés olaj, a megtisztított, felkockázott marhanyak, kávéskanálnyi őrölt kömény, 3-4 fehér kanál fűszerpaprika, 1,5 fehér kanál só, 5-6 dl forró víz


  - 50 dkg 4 tojásos szarvacska, 1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj


A húst megtisztítottam a hártyáktól, zsíros, csúnya részektől, és kb. egyforma darabokra vágtam. Megtisztítottam és felapróztam a  hagymákat, kockára vágtam a paprikákat és a héjától megfosztott, érett paradicsomot is. Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, majd zöldpaprikát, végül a felkockázott paradicsomot, aztán rákerült a hús is, addig pirítottam nagy lángon , míg teljesen kifehéredett. Ekkor megszórtam fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, sóval, jól elkevertem felöntöttem forró vízzel, felforraltam, és fedő alatt jó három órán  át főztem. A húsok vajpuhák lettek a szaft pedig jól besűrűsödött. Apa szerint az egyik legfinomabb marhapörkölt lett ebből az aránylag "olcsó" húsból. Főtt tésztával, savanyúsággal tálaltam. Jól belakhattak a fiúk az üdülés előtt kedvenc ételükből :).












12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a pörkölted,alig várom holnap én is azt csinálok, csak sertésből, bár lehet hogy tejfölös lesz a végén! Akkor a pároddal kettecskén maradtok? Lassan már nektek is készülni kell az unokákhoz!

    VálaszTörlés
  2. Köszi kedves Éva! Igen, lesz egy hét szabadság :) kettecskén!

    Legnagyobb örömömre - örömünkre előbb Tomika jön hozzánk három és fél hétre, utána hazavisszük, és ha minden jól megy visszajön még velünk egy kicsit. Már nagyon várjuk, hogy unokázhassunk :)!!

    VálaszTörlés
  3. Brutál jól néz ki, nyammmmmmmm.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a pörkölted:) Én nem igazán vagyok oda a marhahúsért, hála istennek, mert az itteni áraktól tényleg sokkot lehet kapni. Marhanyakat meg még sosem vettem. Pörköltet sem főztem már talán 1 éve, valahogy annyi mindent szeretnék kipróbálni, hogy az ilyen egyszerű és fincsi ételek feledésbe merülnek. Élvezzétek a pihenést, neked sem kell annyit főznöd:)

    VálaszTörlés
  5. Mária!
    nagyon guszta a pörkölted, tegnap én is pörit főztem,csak én oldalasból,és galuskával.és persze nem maradt el a kovi ubi sem,és még palacsintát is sütöttem,nem fáztam a konyhában az biztos.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsani - köszönöm :D !!

    Trollanyu - Mi nagyon szeretjük, de lassan már arany árában mérik... Nyakat én is most vettem először, de nagyon ízlett mindenkinek, ezért biztos nem utoljára. Nálunk nem hagyják, a fiúk hogy feledésbe merüljön, mert mindenféle pörköltet imádnak, és ha egy hétig nincs, már reklamálnak :D
    Remélem - Apa megígérte, hogy étterembe is elvisz :)

    Mellissina2 - köszi :).
    Hű, jó nagy munkában voltál tegnap akkor. Jártam az oldaladon hajnalban, láttam a gyönyörű szederfagyid! Kár, hogy a többit nem tetted föl, biztos azok is nagyon finomak voltak!!

    VálaszTörlés
  7. Jaj,ez a marhapörkölt annyira guszta lett,szinte érzem az ízét a számban.Nagyon szeretem én is főtt tésztával,a család meg vajas galuskával kéri mindig.

    VálaszTörlés
  8. Köszi Aleda! Nálunk is szívesen ennék galuskával is, de ha csak lehet elsumákolom a galuskaszaggatást - mert utálom a galuskakészítés utáni mosogatást :)

    VálaszTörlés
  9. Óóóóóó, de jól néz ki! :))))

    VálaszTörlés
  10. Mária,csak azért nem tettem fel,mert van már fent ilyen.Egyébként én is utálom a galuska utáni mosogatást!Ja meg a mosogatást!!:):):):)

    VálaszTörlés