2012. február 10., péntek

Tócsni








Megsütöttem ma életem első tócsniját. Bár nagyon szeretjük az egyszerű ételeket, mondhatom paraszti gyomrunk van, ez az étel mégis teljesen ismeretlen volt a számunkra - számomra, míg a blogolvasásba bele nem kezdtem. Azóta már több blogon is megnézegettem, elolvastam, és nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lehet. Ma, bár van itthon darált hús, húsos étel helyett mégis inkább a tócsni mellett döntöttem. És nem bántam meg. Igaz, még tejfölünk sem volt itthon, hogy fokhagymás, vagy pórés tejföllel együk, de nekem tejföl nélkül is nagyon ízlett!! Nem volt időm sokat keresgélni, hogy kinél láttam a receptet, beírtam a Google keresőjébe "tócsni" aztán az egyik receptet elolvastam és már mentem is tovább. Az a recept a Mindmegette oldalán volt, így most az volt az etalonom. 


Megpucoltam 7 nagyobb krumplit, tisztítás reszelés után 1,28 dkg volt. Ehhez ütöttem 3 tojást, és tettem hozzá 6 evőkanál rétes lisztet,  2 csapott fehér kanál sót (picit sósabb lett, mint gondoltam, kevesebb is elég), jó szórásnyi őrölt borsot, ekkor a masszám ilyen lett:








Nagy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítottam, és evőkanállal halmokat raktam a forró olajba, amit ellapogattam kissé, és mindkét oldalát szép pirosra sütöttem. (Annyit azonban  még megjegyzek, hogy nekem a krumpli egyre több levet engedett, úgyhogy még legalább háromszor raktam hozzá 1-2 evőkanál rétes lisztet, hogy ne legyen túl folyékony a massza. Nem tudom, hogy ennek így kellett-e lennie, de az enyém ilyen volt.)












A megsült tócsnikat papírtörlővel bélelt tálra szedtem, hogy jól lecsepeghessen, aztán már ettük is, azon forrón, szinte ahogy a tálra került. És nagyon ízlett - majdnem mindenkinek, mert Legnagyobbikom azt mondta, neki ez nem jön be. 3:1 nem rossza arány. (De szerintem csak azért "nem jött be" Neki, mert pizzát szeretett volna, de ahhoz most nem volt itthon minden alapanyag. Lehet, hogy délután, vagy holnap pizzát is sütök, majd meglátom.) 









11 megjegyzés:

  1. Egy tipp: spenótfőzelékkel a legjobb.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett a tócsnid! Nem is figyeltem fokhagymát tettél bele? Sima liszttel szoktam és 1 tojás elég bele. Nagyon szeretjük mi is!

    VálaszTörlés
  3. Maria, nagyon guszta lett a tócsni!:)
    Kisunokád egy élelmes kisördög:) Gondolom volt öröm:))

    Kérlek, nézzél be hozzám, mert egy ajándékot szeretnék átadni neked.
    Örülnék, ha elfogadnád...:))

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, hogy most készítettél először tócsnit (felénk lepcsánknak hívják:)). Igazából nem nagyon szeretjük, emiatt én sem csináltam még itthon soha, viszont Anyukám elég gyakran süt lepcsánkot/tócsnit, úgyhogy náluk szoktunk enni belőle, mert attól függően, hogy nem szeretjük, nem jelenti azt sem, hogy utálnánk, hiszen egyáltalán nem rossz, csak nem tartozik a kedvenceink közé. De csakis tejföllel esszük. Tejföl nélkül nemigazán tudjuk megenni. :)

    VálaszTörlés
  5. Hobbiszakács - köszönöm a tippet, nagyon finom lehet együtt :)!

    Éva - nem tettem bele fokhagymát, és rétes lisztet használtam hozzá, de így is jó lett!

    Roza - köszi :)!
    Volt nagy öröm tényleg, már várom, hogy mikor csörget meg újra :D:

    Gabriella - szerintem ez úgy van, hogy az ember többnyire azt és olyat eszik, amit otthon kap. Nálunk ez sose készült. Lehet, hogy Anyukám utált krumplit reszelni :).
    Biztos készítek máskor is, mert nekem ízlett! Eddig még sztrapacskát sem készítettem, mert úgy gondoltam, nehéz a krumplit megreszelni, de lehet, hogy egyszer annak is nekidurálom magam, mert nem is olyan borzasztó :)

    VálaszTörlés
  6. A mi családunkban nagy sláger a "tócsi", föleg az unokatesóm szereti nagyon, már tinédzserként is megsütötte, pedig fiú...

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is nagyon népszerű, még Aranyemberemnél is, aki azelőtt nem ismerte. Spenóttal én még sosem ettem, nekem a fokhagymás tejfölös a legfinomabb.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szuper, mi imádjuk. Próbáld ki cukkiniből, ha szeretitek...:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta!!! Jó tejfölösen szeretem. Lillához csatlakozva, én is ajánlani tudom a cukkiniből készültet az is nagyon finom, de én már céklából is sütöttem.:)

    VálaszTörlés
  10. Bors and Pepper - szerintem nálunk is fog készülni máskor is :)

    Trollanyu - elképzelésem szerint spenóttal is nagyon finom lehet, de ki fogom próbálni fokhagymás tejföllel is :)

    Lilla - és természetesen cukkiniből is, mer a cukkinit is imádom - és a többiek is szeretik :D

    Gizi - biztos finom lehetett a céklás változat is! (Ma akkor kívántam meg a tócsnit, mikor Két cica gyökér tócsniját olvastam a Gasztrón, levélmártással. Először azonban még a szelídebb krumplis változatot akartam kipróbálni :).)

    VálaszTörlés
  11. Ezt is imádjuk! Fokhagymás tejföl, az dukál mellé! Ez az az étel, amit mindenki megeszik nálunk!

    VálaszTörlés