2012. február 28., kedd

Csirkegulyás, zöldbabfőzelék, fasirtkolbászkák







A hét végére vásárolt húsokból még mindig volt két csomaggal a hűtőben. Egy csirke levescsomag és fél kiló darált sertéshús. Ezeket már nagyon fel akartam használni, nehogy tönkre menjenek, bár néhány nap még hátra volt a szavatossági idejük lejártáig. 


A csirkegulyás hozzávalói



1 csirke levescsomag májak nélkül, 1-2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, kb. 1/2 zöldpaprika (csípős), 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, egy darabka egy hatalmas zellergumóból, 2 db krumpli, ételízesítő vagy/és  só ízlés szerint, 2 fehér kanál fűszerpaprika, 2-2,5 liter forró víz, 7-8 dkg 8 tojásos csigatészta (kevés chilipor)


A levescsomagból 3 egész csirkemájat nejlonzacskóba csomagolva áttettem a mélyhűtőbe, a többi csirke alkatrészt megtisztítottam, megmostam, és kisebb darabokra vágtam. A hagymát és zöldpaprikát felapróztam, a zöldségeket kb. azonos nagyságú darabokra vágtam. Először a hagymát és zöldpaprikát dinszteltem meg, azután ráraktam a csirke darabokat, és fehéredésig sütöttem, majd az összes zöldség  és krumpli is a fazékba került. Rövid ideig együtt dinszteltem, majd megszórtam ételízesítővel és sóval, jól elkevertem, majd a fazekat félre húzva rászórtam a fűszerpaprikát, azzal is összekevertem és felöntöttem forró vízzel. Kb. 50 percen át főztem fedő alatt takarékon, ezután belefőztem a csigatésztát is, amivel további 12 percig főztem, kis chiliporral és csipet sóval még ízesítettem és máris tálaltam a finom tartalmas levest. 



Amíg a leves főtt, addig megfőtt mirelit zöldbabból a zöldbabfőzelék is, 


Hozzávalók: 1 kg mirelit zöldbab, 6 dl forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 1-2 kávéskanál fokhagyma granulátum. A habaráshoz: kb. 1,5 dl főzőtejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál rétes liszt, fokhagyma granulátum, chilipor ízlés szerint, végül kevés szárított petrezselyemzöld.


Csak annyit változtattam rajta, hogy a habaráshoz tejföl mellett tejszínt is raktam, így egy tejszínes-tejfölös, fokhagymás-chilis habarással habartam be.


Már csak a fasírtot kellett elkészíteni.


Hozzávalók: 1/2 kg darált sertéshús, szárazon kb. 10 dkg kenyér, víz az áztatáshoz, 1 db tojás, ételízesítő (1,5 fehér kanál), 2 fehér kanál fűszerpaprika, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, őrölt bors, őrölt kömény ízlés szerint. 


A szokásos módon összeállítottam a fasírt masszát is, majd kis kolbászkákat formálva belőle, forró olajban jól átsütöttem. A zöldbab főzeléket a fasírtkolbászkákkal tálaltam. Olyan menzás hatású ebédünk volt, de mindannyiunknak nagyon ízlett.  









6 megjegyzés:

  1. Már egy pár napja dögledezem.
    Annyira ledöntött a gripa, nem volt erőm felkelni. Hozzád jöttem nézelődni!
    Megint finomakat készítettél!
    Nincs pardon holnap nekem is főznöm kell. Puszi.

    VálaszTörlés
  2. Most nem tudom hogy melyiket kérjem, mind a kettő nagyon guszta és szeretem. Most egy kis zöldséglevest azzal a finom csigatésztával , abból kérnék! Hétvégén jön a kis unokám hogy mennyire szereti a csigatésztát? Szeretem nézni ahogy eszi természetesen a tányér mellé is megy a kicsi kezével csiborássza fel és nyomja be a kis szájába. Húslevest főzök csigatésztával hogy tudjon csipegetni egy kis tésztát!:))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Juci! Sajnálom, hogy beteg vagy, mielőbbi jobbulást kívánok. De inkább pihenj még egy kicsit, kíméld magad, akkor biztosan hamarabb talpra állsz. :)

    Éva - milyen érdekes, az én kis Unokám kedvence is a csigatészta. És szombat este hozzánk is megérkeznek a várva várt vendégek, igaz, csak Középsőm és Tomika jönnek, mert a kicsi még nem kapta meg az útlevelet amikor a repjegyet lefoglalták, így Menyem és a Kicsi csak májusban tudnak jönni, akkor, ha minden jól megy itt lesz a keresztelő nálunk :). Már nagyon várjuk, hogy a kicsit is jól megdajkálhassuk, addig is örülünk, hogy Tomika itt lesz legalább pár hétig :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira guszták, hogy lehet megkóstolnám a főzeléked, pedig nem is igazán szeretem. A fasirt rudakat, pedig azt hiszem alkalmazni is fogom, mert valamelyik nap én is főzeléket szeretnék készíteni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finomakat főztél, a zöldbabfpzeléket különösen szeretem:) Ez is milyen érdekes, hogy külföldön csak zöld színű zölbabot lehet kapni, a sárgát nem ismerik. De én a zöldet is szeretem:)

    VálaszTörlés
  6. Lilla - köszönöm :). Nálunk mindenkinek nagyon ízlett minden. Nem árt néha egy kis változtatás.

    Trollanyu - köszi :)
    Tényleg érdekes. Nekem sincs kifogásom a zöld színű zöldbab ellen sem, azt is szeretem, itthon inkább az a különlegesség.

    VálaszTörlés