2012. február 3., péntek

Pásztor tarhonya






A hideg, havas-szeles idő beköszöntével valami tartalmas, de mégsem túl bonyolult ételen gondolkodtam ma, aztán eszembe jutott, hogy van tarhonyám, valami tarhonyásat kellene főzni. És meg is főztem. A nevet utólag találtam meg a neten hozzá, mert tudtam, hogy van ilyen étel, csak a nevét nem tudtam azt hittem ez az Öhöm, aztán kiderült, Pásztor tarhonya amit ma főztem. Az eredeti recept szerint ugyan füstölt szalonna zsírján kellett volna megpirítani  50 dkg tarhonyát, de ennek híján kevés olajon pirítottam szép világosbarnára. Amikor megpirult, a füstölt íz elérése érdekében 5 szelet (kb. 12 dkg) szeletelt bacont vágtam vékony csíkokra és megpirítottam a tarhonyával. Aztán rátettem 1 nagy fej felaprózott hagymát,  1 db felkarikázott hegyes erős paprikát, ezekkel is pirítottam rövid ideig, majd rákerült a megtisztított, megmosott kockára vágott krumpli (10 db közepes krumpliból). Némi kevergetés-pirítás után forró vizet készítettem a lábas mellé, majd rászórtam 3 fehér kanál házi fűszerpaprikát, elkevertem, és azonnal felöntöttem az odakészített vízzel (1 liter), nehogy megkeseredjen a paprika. Belenyomtam még 3 teáskanálnyi csípős piros aranyat, tettem hozzá 1-2 kávéskanálnyi fokhagyma granulátumot, 1,5  fehér kanálnyi sót és fedő alatt, takarékon főztem kb. 30 percig, amíg a tarhonya és krumpli is megpuhult. Közben még beletettem 5 vastagabb szelet házi csípős paprikás szalámit, amit szeletenként 6 darabra vágtam, és a teljes puhuláshoz kellett hozzá még 1,5 liter forró víz is. A víz hozzáadása után érdemes megkóstolni, és ha szükséges sózni. Mire elkészült, már csak nagyon kevés lé maradt alatta. Egyszerű, de laktató és finom ebédünk - és vacsoránk - volt belőle (persze vacsorára már azt a pici levet is magába szívta).









6 megjegyzés:

  1. Ez finom és nagyon szeretjük !Guszta nagyon ! Nem olyan régen csináltam krumplit tarhonyával, de akár most is megtudnám enni. Na jó nem most, de holnap biztosan!

    VálaszTörlés
  2. Ez az egyik kedven bográcsos kajánk nyáron! Nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. Ez is egy egyszerű ám de annál finomabb étel, nagy rajongója vagyok:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tartalmas finom étel! De jó ötlet a bogrács is Kriszta! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi Lányok, ez tényleg egy nagyon egyszerű, mégis finom étel. A pásztorok bográcsban készítették anno, de tegnap úgy esett a hó és fújt a szél, nem tudtam volna bográcsban megfőzni, elaludt volna a tűz :D.

    VálaszTörlés
  6. Jaj nagyon szeretem így a tarhonyát!!!!

    VálaszTörlés