2012. február 25., szombat

Az én "pásztor pitém" :)












Darált húsos receptet keresgéltem a neten délelőtt és két nagyon tetsző receptet is találtam. Az egyik a Sheperd's pie - pásztor pite Horasz  konyhájából, a másik Darált hús burgonyával amerikai módra a Receptvarázs online gasztro-magazinból. A kettőből aztán megcsináltam a magam változatát. A hús kicsit kevesebb lett, a krumpli kicsit több, de a családnak nagyon bejött, azt mondták máskor is készíthetek ilyet. Az ebéd végeztével alig maradt a tálban, Férjem a konyha felé nézegetve kérdezte is, hogy csak ennyi van? Ez pedig  csak azt jelenthette, hogy tényleg ízlett mindenkinek :D.


Hozzávalók: 


- 1/2 kg darált sertéshús, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa,  1 chilis bab konzerv, 1 csapott fehér kanál só, fél kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál chili por, kb. 1,5-2 dl 100 %-os paradicsomlé, 3 teáskanál paradicsom sűrítmény, 3-4 csipet szárított kakukkfű, 16-18 levélke aprított friss rozmaring.


- Tisztítva 1,3 kg krumpli, 1 fehér kanál só, 2 dl forró víz, 5 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 6-8 dkg reszelt trappista sajt, + a tetejére is kevés trappista.


A Horasz konyhájában nagyon tetszett a recept, és jó videó is van Gordon Ramsay-től, ahogy a sheperd's pie-t készíti. Ajánlom mindenki figyelmébe. Az amerikai változatban pedig az tetszett, hogy a babbal némi rostanyag is került a hús és krumplipüré mellé. 


Először felforrósított teflon serpenyőben a húst pirítottam pergősre fehéredésig, (olaj nélkül), majd hozzáadtam a felaprózott hagymát, nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, apró reszelőn lereszelt fokhagymát, és jól elkevertem. Hozzáadtam a sót is, majd a chilis babot (ez olyan érdekes bab volt, paradicsomlé helyett kevés, /kb 3/4-1 dl/ barnás lé volt rajta, de megkóstoltam, jó ízű volt, ezért lével együtt öntöttem a húshoz). 










Aztán a sűrített paradicsom és paradicsomlé következett, majd a kakukkfű és az aprított friss rozmaring. Addig főztem, míg csíkot tudtam húzni a serpenyőben, nem folyt össze a leve.










Közben a megtisztított, megmosott, felkockázott krumplit sóval és vízzel puhára főztem (Zepter), villával jól összetörtem, margarinnal kikevertem, beleütöttem 2 tojás sárgáját, azzal is jól elvegyítettem, végül a reszelt sajt került bele. 










A húst egy kerámia tálban egyenletesen elterítettem, rákerült a jól kikevert krumplipüré, tetejét kicsit megmintáztam, aztán Legkisebbikem kérésére még kevés sajtot reszeltem rá. 














200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem 15 percig, aztán még 5 percig 180 fokra mérsékelve a hőt,  és máris tálalhattam.  














7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szivesen ebédeltem volna Nálad.

    VálaszTörlés
  2. Hűha, jó sok minden van benne: darált hús, chilis bab... Ezzel aztán jól ki lehet kerekedni! :) A leírtak alapján nagyon fincsi, és a képek is istenien néznek ki.

    Tetszik a tavaszias "blogöltözéked"! :)

    VálaszTörlés
  3. Maria ez nagyon finom lehet! Még nem ettem ilyet, de ahogy olvastam minden annyira finom benne így együtt nagyon nagyon jó lehetett! Guszta!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez isteni lehet, csodásan néz ki, már az illatát is érzem:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól néz ki és finom is lehetett.

    VálaszTörlés
  6. Mrita - köszi, szorítottunk volna helyet :)!!

    Gabriella - a babbal egy kicsit próbáltam a húsra rápótolni, és végül is nagyon kellemes kaja lett belőle :) Köszi :)!

    Éva - most készítettem először, de mert a családnak nagyon tetszett, többször is asztalra kerül, az biztos :)

    Kati - köszi, tényleg finom volt :)

    Vali - köszi, az volt :)

    VálaszTörlés
  7. Hú, de guszta! Jó, hogy eszmbe juttattad! Egyszer csináltam és nagyon finom lett, azt hiszem jöhet a következö adag!

    VálaszTörlés