2012. február 11., szombat

Paradicsomos húsgombóc










A fiúk barátnőivel mindig megbeszéljük, mi készült náluk aznap ebédre vagy vacsorára. Így jött a paradicsomos húsgombóc ötlete, mert az egyik Barátnő elmesélte, hogy náluk az volt az héten egyik nap. Hát én úgy ráéheztem, hogy az egyik fél kiló darált húsból azt készítettem ma ebédre. Szerencsére Apa is szereti, de a fiúk nem, így a másik fél kiló húsból fasírt készült a ragadozóknak. 


Hozzávalók:  a húsgombócokhoz: 1/2 kg darált sertéshús (20 % zsírtartalmú), 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, 1 tojás, 1 csapott fehér kanál só, őrölt bors, 


a paradicsommártáshoz: 1,3 liter 100 %-os paradicsomlé, 3 fehér kanál paradicsom sűrítmény, 1 hegyes erős paprika csípősebbik vége (aki nem szereti a csípőset, hagyja ki), 1-1 csipet oregano és bazsalikom, 1/2 csapott fehér kanál szitált ételízesítő,  néhány csepp folyékony édesítőszer,  a rántáshoz:  2 csapott evőkanál rétes liszt, kevés olaj, 1-2 dl hideg víz.


Először a húsgombóc masszáját állítottam össze, aztán kis tojásnyi gombócokat formáltam belőle. Aztán a paradicsommártás hozzávalóit raktam össze egy lábasba, bele a húsgombócokat, felforraltam, és addig főztem fedő alatt takarékon, míg a rizsszemek megduzzadtak benne. Kb. 3/4 óra főzés után világos rántást készítettem, amit felöntöttem kevés hideg vízzel és a paradicsommártáshoz adtam, jól kiforraltam és petrezselymes krumplival tálaltam. 


A petrezselymes krumpli ma szárított petrezselyemmel készült, mert kifogyott minden fagyasztott tartalékom,  frisset meg elfelejtettem venni. Először margarint olvasztottam, kissé megmelegítettem, aztán beleszórtam a szárított petrezselymet és állni hagytam pár másodpercet (nem pirítottam!!) . A megfőtt krumplihoz öntöttem, kevés őrölt borssal is megszórtam és jól elkevertem. Nagyon finom kísérője volt a paradicsomos húsgombócnak, ami megint csípős volt kicsit a belefőzött erős paprikától, pont ahogy szeretjük :). 






6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. A feleségem szokott ilyet főzni, de nem önálló ételként, hanem a töltött paprikába tesz néhány húsgombócot, mivel a lányunk nem szereti a paprikát (bár a lecsót megeszi?!?). De ő már csak látogatóba jön néha.
    Énnekem viszont a töltött paprika az igazi, jó csípősen. Magamnak nem is TV-paprikából, hanem bogyiszlóiból készítem, chili hozzáadásával, borssal és főleg cukor nélkül.

    VálaszTörlés
  2. Én is jobban szeretem a töltött paprikát, de most nem volt itthon paprikám, tegnap az utolsókat is elhasználtam a pizzához. Viszont ez is kellemesen csípős volt:)

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretem a paradicsomos húsgombócot. A töltött paprikát és káposztát fele annyira szeretem, mégis érdekes, hogy töltött káposztát sokkal többször készítünk, mint p. húsgombócot... Nem tudom, miért...?
    Nagyon jól néz ki a tányérodon. (csak úgy megjegyzem, hogy nálunk tegnap és tegnapelőtt töltött káposzta volt - 2 nap is, mert abból mindig nagyobb mennyiséget főzünk)

    VálaszTörlés
  4. Eddig még nem készítettem ilyet, de szemezek vele:)

    VálaszTörlés
  5. Gabriella - biztosan a töltött káposztát jobban szereti a család. Először én is abban gondolkodtam, csak később változott a dolog :) Én is nagy fazékkal szoktam főzni, aztán rájárunk :).

    Kati - ha a paradicsomszószt szereted, ez sem lesz csalódás!

    VálaszTörlés
  6. Pénteken mi is ilyet ettünk! Nagyon szeretem!:))

    VálaszTörlés