2012. február 9., csütörtök

Mai ebédünk: Zöldségkrémleves, rakott tészta















Ma gyökérzöldségekből és gombából készítettem finom krémlevest. Hozzá a sütőben pirítottam kenyérkockákat, hogy egészségesebb legyen kicsit. 


Hozzávalók: egy hatalmas zeller fele, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 4 közepes gomba, 2 liter forró víz, 2 fehér kanál ételízesítő, só, bors, szárított petrezselyemzöld, 1,5 dl főzőtejszín, 2 evőkanál rétes liszt, 2-3 vékony szelet kenyér kb. 1x1 centis kockákra vágva 










A zöldségeket megtisztítottam, megmostam, kb. azonos méretű darabokra vágtam, a hagymát felapróztam, és az összeset főni tettem forró vízzel és fűszerekkel. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítettem az egészet, mixelés közben beleszórtam, 2 evőkanál rétes lisztet, és beleöntöttem a tejszínt. Egészen simára kevertem, visszatettem felforrni, szükség szerint sóztam, borsoztam, beletettem a szárított petrezselyemlevelet, néhány percig főztem és tálaltam. Nekem a kevés olajjal, serpenyőben sült kenyérkockák jobban ízlenek, úgyhogy krémleveshez  olyat fogok ezután készíteni, még ha a sütőben sült egészségesebb is.  Inkább kicsit kevesebbet teszek a levesbe, de az tényleg finom legyen. Az enyémre kevés chiliport is tettem tálaláskor, mert imádom, ha csípős kicsit az étel :).





Második fogásnak húsos rakott tészta készült, a Zepter sütési szabályai szerint, a húst és tésztát egybefőzve. 


Hozzávalók: 1/2 kg darált sertéshús (20 % zsírtartalmú), 1 nagy fej hagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, 1 lecsópaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál csípős piros arany, 2-3 fehér kanál fűszerpaprika, 1 fehér kanál só, 2 dl forró víz, 1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, 1 csomag (1/2 kg) tészta (jelen esetben 4 tojásos szarvacska), 1/3 pohár nagy poharas 20 %-os tejföl, 2 db tojás, csipet só, 1 pohár nagy poharas 20 %-os tejföl a tetejére, olaj a tepsi kikenéséhez.


Egy nagyobb Zepter lábast lefedve, szárazon melegedni tettem a tűzhelyre. Amikor a belespriccelt víz szétfutott, mint a higany, beleraktam a darált húst, addig pirítottam, míg körben mindenütt kifehéredett a hús, és pergőssé vált. Ekkor hozzáraktam a felaprózott hagymát és fokhagymát, kockákra vágott zöldpaprikát, hámozott, felkockázott paradicsomot, elkevertem, beleraktam a piros aranyat, sót,  fűszerpaprikát, majd átkeverés után 2 dl forró vízzel felöntve főztem fedő alatt, kb. 7-8 percig. Utána  felöntöttem 1 liter forró vízzel, beletettem a fehér kanál sót, és beleöntöttem a tésztát. Újraforrás után lefedve 7 percig főztem. Akkor az 1/3 pohár tejfölbe beleütöttem 2 tojás, csipet sót tettem bele, és jól elmixeltem. A keveréket a pörköltes tésztához adtam. Egy közepes tepsit vékonyan kiolajoztam, belesimítottam a masszát, 










a tetejét megkentem egy pohár tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. 










Kockákra vágva tálaltam. Sajnos forrón kicsit szétestek a kockák, de ez az ízén semmit nem rontott :).



(Ha valakinek van zepter főzőlapja, az a főzőedényben is rásütheti a tejfölt a tésztára. Én szeretem kicsit elteríteni, utána szebben tálalható.)


















1 megjegyzés:

  1. Nyam-nyam, nagyon fincsi mindkettő!! Jöhetne hozzánk vacsorára, és akkor már főznöm sem kellene... :D

    VálaszTörlés