2011. január 5., szerda

Csúsztatott palacsinta




Csúsztatott palacsinta
A csúsztatott (vagy francia) palacsinta receptjét is a 86-os kiadású Horváth Ilona szakácskönyvben találtam még anno, igaz már jó régen készítettem utoljára, de amikor ilyet sütöttem, mindig ezt a receptet használtam. Most csak kis adagot készítettem a másik fajta palacsinta mellett. Ha másik fajta nem készül, legalább dupla adagot használok mindenből. Első pillantásra furcsa lehet, hogy a tésztában nincsen cukor, de ez nem tévedés, ezt így kell elkészíteni.



Hozzávalók:



  • 4 tojás,

  • 5 dkg vaj

  • 10 dkg liszt (én felesben rétes és finom lisztet használtam)

  • 2,5 dl tej

  • ici-pici só

  • 10 dkg porcukor 

  • 4-5 csomag vaníliás cukor

  • olaj a kisütéshez.

A vajat habosra kevertem (olyan kicsi volt, hogy szinte csak bekente a tál alját) aztán egyenként hozzáadtam a tojássárgákat, amivel tovább kevertem, majd hozzátettem a lisztet, apránként a tejet és ici-pici sót. Végül óvatosan hozzákevertem a keményre felvert tojásfehérjét. A porcukrot összekevertem a vaníliás cukorral. Felforrósított serpenyőben 1 merőkanál tésztát óvatosan szétterítettem (nem nagyon folyik szét  habosság miatt), nem erős tűznél (9 fokozatú tűzhelyen 7-es fokozaton) egyik oldalát szép pirosra sütöttem, aztán egy tányérra csúsztattam kisütött felével lefelé és megszórtam a vaníliás porcukorral. Addig folytattam, míg a tésztából volt. Az utolsó palacsintát nem csúsztattam, hanem borítottam a palacsintakupac tetejére. Azonnal, forrón tálaltam, aki akarta még megszórhatta vaníliás porcukorral.


A másik palacsinta tésztáját most nem méricskéltem, csak tálba öntöttem egy kis kupac rétes és egy kis kupac finom lisztet, beleütöttem 2 db tojást (kicsik voltak), tettem hozzá egy csomag szárított élesztőt, két csipet cukrot egy csipet sót, kevés tejet kevés buborékos ásványvizet, kis olajat és gépi habverővel összekevertem. Pont jó állagú lett, kissé kiolajozott teflonedényben kisütöttem a palacsintákat (11-12-db lett), felébe meggylekvár és instant kakaópor került, másik felébe baracklekvár és instant kakaópor. És kész.
A vacsora végeztével ennyi palacsinta maradt. A csúsztatott mind elfogyott...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése