2011. január 29., szombat

Marhapörkölt pirított tarhonyával





A másik étel a család másik felének: marhapörkölt pirított tarhonyával. Teljesen hagyományos hozzávalókból készítettem a főzésnél egy kicsit "rásegítettem" gyorsfőző fedővel.

Hozzávalók:



  • Kb. 1,7 kg marha lábszár (tisztítva kb. 1,45-1,5 kg)

  • 2-3 fej hagyma

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 1 fehér műanyag kanál só

  • 1,5 kávéskanál őrölt kömény

  • 1/2 csípős zöldpaprika

  • 1 teáskanál csípős piros arany

  • 1 teáskanál paradicsom sűrítmény

  • 3 fehér műanyag kanál fűszerpaprika

  • 3 dl forró víz

  • 50 dkg tarhonya

  • 2-3 evőkanál olaj

  • 1 fehér kanál só

  • 1-1,1 liter meleg víz

A húst még a vásárlás napján megtisztítottam, feldaraboltam, és becsomagolva a 0 fokos rekeszben tartottam. Ma csak leöblítettem egy szűrőben, és hagytam jól lecsepegni. Amíg ez megtörtént összevágtam a hagymát és a fokhagyma gerezdeket. A legkisebb gyorsfőző fedővel használható zepter edényt melegedni tettem a tűzhelyre. Amikor a beleöntött 1-2 csepp víz szétfutott, mint a higany, zsiradék nélkül beleraktam a feldarabolt húst, és megvártam, míg az edény elengedi a letapadást (ekkorra záródtak be a hús rostjai), ezután többször átkevertem amíg körben szépen kifehéredett minden húsdarab. Ráraktam a hagymát és fokhagymát, fűszereztem sóval, piros arannyal, paradicsom sűrítménnyel, őrölt köménnyel, hozzáadtam a darab zöldpaprikát, a fűszerpaprikát, elkevertem, és felöntöttem 3 dl vízzel. Lefedve felforraltam, és takarékon főztem 1 órán át (amíg a gyorsfőző fedő a pacalon volt.). Amikor a pacal elkészült, a gyorsfőző fedőt gyorsan elmostam, a gumirészt alaposan szárazra töröltem, és ráraktam a marhapörköltre. Gyors tűznél felforraltam, és jelzések után (pöcök és mutató), 20 percig főztem. Amíg ez főtt, nagy  teflon serpenyőben megpirítottam a tarhonyát (50 dkg) kevés olajon, majd 1 fehér műanyag kanál sóval ízesítettem, felöntöttem 1 liter meleg vízzel és puhára főztem. Kevés vizet még önteni kellett alá a végén. 20 perc leteltével az edényből kiengedtem a gőzt, és forrón tálaltam a marhapörköltet a pirított tarhonyával és káposztával töltött almapaprikával.



Marhapörkölt pirított tarhonyával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése