2011. január 31., hétfő

"Buffalo szárnyak" brokkolis krumplipürével





A hét végi bevásárlásnál nagyon olcsón találtam xxl-es csirkeszárny csomagot,  560 forintba került,  így "kénytelen voltam" venni egyet. Ma viszont, hogy ne legyen "mindig ugyanolyan ízű" sült csirke, egy másik fűszert használtam, amit legkisebbik Fiam Barátnőjétől kaptam. Olyan aranyos volt, többféle fűszerrel is megajándékozott. Ezek közül az egyik  a "Buffalo wings" fűszer, ami a tasak szerint csípős is, mi meg imádjuk a csípős ételeket. A fűszer tartalma: só, cukor, fokhagyma, paprika, ízfokozó, mézpor, koriander, kukorica keményítő, fekete bors, rozmaring, meg még egy-két adalékanyag. A tasakról annyit hiányoltam, hogy nem szerepelt a hús mennyisége, amit ideálisan be lehet vele fűszerezni. Én egy tasakkal felhasználtam a másfél kiló (17 db) szárnyhoz, és a húsok mindkét oldalát megpergettem még egy kis sóval is, aztán - folyadék hozzáadása nélkül - lealufóliáztam (fényes oldala a hús felé) és 180 fokos sütőben sütöttem kb. 1 óráig, aztán 10-15 percig 220 fokon pirítottam a Buffalo szárnyakat.







Finom lett, de mi csípősebben szeretjük, úgyhogy legközelebb "rásegítek" kicsit ez ügyben. Kétféle köretet készítettem a szárnyak mellé, sima törtkrumplit (a sós vízben megfőtt krumplit csak egy kis margarinnal kevertem ki) és brokkolis krumplipürét.

Utóbbi hozzávalói:



  • 50 dkg brokkoli

  • kb. 2 dl forró víz

  • 1/2 + 1/4 fehér kanálnyi ételízesítő

  • 1-1,5 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • kevés csilipor

  • kb. ugyanannyi (vagy kicsit kevesebb) törtkrumpli, mint a brokkoli massza

A brokkolirózsákat levágtam a tönkről, a szárakat zöldségtisztítóval meghámoztam, mint a krumplit (szinte megmutatja, hogy meddig fás a szára, azt a részt kell róla leszedni), aztán feldaraboltam, annyi forró vizet öntöttem rá, ami ellepte. Fűszereztem fél fehér kanál ételízesítővel és 1 kávéskanál fokhagyma granulátummal és kb. 10 percig főztem, majd összeturmixoltam, beleraktam az egészen apróra szétszedett brokkolirózsákat és kb. még 8-10 percig főztem, aztán az egészet összeturmixoltam, és kb. ugyanannyi törtkrumplit kevertem bele. Fűszereztem még kevés csiliporral, fokhagyma granulátummal és szitált ételízesítővel és forrón tálaltam a csirkeszárnyakkal.





"Buffalo szárnyak" brokkolis krumplipürével


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése